110,000 Peluang Kerja, Manfaat HSR KL-Singapura

Syukur, industri pengangkutan awam darat di negara kita semakin berkembang maju dan pesat. Hal ini kerana, inisiatif dari pihak kerajaan terutamanya Datuk Seri Najib dalam mencetuskan Program Transformasi Pengangkutan Awam Darat. Seperti mana janji beliau, seperti itulah ditepatinya.Sama seperti slogan yang dilaungkan oleh beliau “Janji Ditepati”.
Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) adalah pihak yang bertanggungjawab dalam merealisasikan perancangan ini. Sebagaimana pucuk pimpinan harapkan, sedaya upaya jugalah SPAD melaksanakannya. Dan ternyata apa yang direalisasikan melebihi daripada jangkaan.
Contoh yang terang dapat dilihat ialah MRT SBK. Penggunaan seramai 140,000 sehari adalah melebihi amaun yang dijangka malah 21,000 daripadanya turut menggunakan bas perantaraan di laluan SBK.
Meloponglah pembangkang apabila melihat satu persatu kejayaan pihak kerajaan Barisan Nasional dalam menyediakan perkhidmatan terbaik buat rakyat yang dapat dirasai oleh semua.

Menjelang 2060 ini dijangkakan sebanyak 110,000 peluang pekerjaan buat rakyat dari sektor pengurusan hinggalah sekecil-kecil jawatan yang ada melalui projek HSR KL- Singapura ini.Hal ini juga disahkan oleh CEO SPAD sendiri iaitu En Azharuddin Mat Sah.
Tambahan lain, sebanyak RM21Bilion bakal disumbangkan untuk pertumbuhan kasar dalam negara hasil daripada perancangan dan kerjasama antara Malaysia dan negara jiran ini.

Tempat-tempat yang bakal dilalui HSR ini akan berubah wajah apabila menjadi laluan tumpuan. Mungkin dahulunya pekan itu tidak dikenali, selepas HSR ini mungkin ia akan peroleh pelbagai manfaat darinya, malah mungkin dapat menjana ekonomi buat kawasan itu pula.

Permintaan penerbangan KL ke Singapura yang semakin meningkat ini menjadi indikator buat pembinaan HSR ini. Mereka yang berulang-alik akan dapat menjimatkan masa malahan wang jika menggunakan perkhidmatan HSR pula. Disertakan dengan jaminan keselamatan.
Azharuddin Mat Sah
CEO SPAD
Selain itu, En Azharuddin turut memaklumkan bahawa segala aspek dan ciri keselamatan, reka bentu serta operasi akan dititik beratkan oleh pihak SPAD dan Land Authority of Singapura (LTA).

Projek mega ini akan dapat dimanfaatkan oleh rakyat selepas perkhidmatan MRT dan bakal dibina pula iaitu ECRL. HSR ini akan mengeratkan lagi hubungan dua hala dengan negara Singapura ini.

“Janji Ditepati”, “Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan”. Apa yang dilaungkan menjelang PRU terdahulu bukan lah omongan kosong. Kerana kerajaan sedang membuktikannya dan melaksanakannya satu persatu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*