8 Buah Bas Elektrik Beroperasi Di Sunway #SPAD #MyRapidKL #RapidKL

Dalam menyokong terhadap kempen penjimatan penggunaan tenaga, Sistem pengangkutan awam kita hari ini mula beralih dari penggunaan petrol-diesel kepada bas elektrik salah satunya.

Mungkin ada yang tidak menyedarinya kini Bus Rapid Transit (BRT) sudah menyediakan lapan (8) buah bas elektrik berulang alik dari Sunway, Selangor.

Bas elektrik boleh membawa 67 penumpang dan membuat 23 perjalanan sehari. sumber : The Star
BRT merangkumi 5.4km laluan bertingkat dengan hentian di Pusat Membeli-belah Sunway dan Universiti Monash, antaranya.

“Lebih banyak akan ditambah apabila Projek Lanjutan LRT Kelana Jaya Line bermula pada bulan Jun,” kata seorang jurucakap Prasarana Malaysia Bhd yang kini sedang menjalankan perkhidmatan bas dan rel RapidKL di Selangor, Pahang dan Pulau Pinang.Satu bas elektrik boleh membawa sehingga 67 penumpang dan membuat kira-kira 23 perjalanan sehari. Prasarana menganggarkan penjimatan kos sebanyak 50% berbanding dengan bas diesel. Setiap bas akan ditempatkan di depot Sunway untuk menunggu penggunaan pada keesokkanya.


Menurut seorang mekanik di depot tersebut, reka bentuk bas elektrik jauh lebih fleksible bukan bermakna bahawa mereka lebih mudah untuk mengekalkan tahap keselamatan bas tetapi keseluruhan depot adalah lebih bersih kerana tidak ada keperluan untuk menukar minyak enjin seperti kebiasaanya sebuah bas.

Jangka hayat bateri adalah kira-kira tujuh tahun dan selepas itu bateri ini masih boleh digunakan semula di kilang-kilang untuk menyimpan kuasa sandaran (backup power).

Putrajaya, atau dikenali sebagai Bandar Hijau, mempunyai rancangan sendiri untuk bas elektrik.”Dua bas elektrik akan pergi dalam perbincangan awal tahun depan. Setiap boleh membawa kira-kira 60 penumpang,” kata Ketua Pegawai korporat Syarikat Pengangkutan Awam Putrajaya Sdn Bhd Madzlan Abdul Manaf.

Kos tambangnya masih belum ditentukan. Madzlan berkata bas akan ulang-alik di antara Putrajaya Sentral dan kompleks pejabat kerajaannya tambahnya, Dan pihaknya merancang untuk menambah Sembilan (9) lagi pada masa akan datang.

Bas ini boleh segera dinaiki di Putrajaya Sentral. “Ia hanya mengambil masa 10 minit untuk mencapai perjalanan sejauh 80km. Kami akan bermula dengan perjalanan pendek dalam Putrajaya terlebih dahulu, “katanya.

Bas elektrik ini tidak terhad kepada di Lembah Klang semata mata dan sebagai syarikat milik kerajaan, Sistem pengangkutan in adalah untuk semua lapisan masyakat dan ia bakal dikembangkan ke seluruh Malaysia pada masa akan datang.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*