Akta Hasutan 1948 Mudaratkan Masyarkat?!

Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar hari ini telah mengusulkan Rang Undang-Undang Ahli Persendirian iaitu Rang Undang-Undang Hasutan (Pemansuhan) 2013 bagi menggantikan Akta Hasutan 1948.


Beliau berbuat demikian kerana mendakwa, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak gagal melaksanakan janji untuk memansuhkan akta tersebut, setahun lalu.

“Langkah ini diharap dapat menamatkan era penyalahgunaan Akta Hasutan 1948 menerusi pemansuhannya sekaligus dapat melaksanakan reformasi tulen demi Malaysia yang lebih baik.

“Rang Undang-undang untuk memansuhkan Akta Hasutan 1948 ini saya telah hantar ke pejabat Setiausaha Dewan Rakyat semalam,” katanya pada sidang media, di bangunan Parlimen, hari ini.

Pada 11 Julai 2012, Najib mengumumkan kerajaan telah mengambil keputusan untuk menguatkuasakan secara serta-merta semua akta baru dan memansuhkan Akta Hasutan 1948 serta digantikan dengan suatu rang undang-undang yang dikenali sebagai Akta Keharmonian Nasional.

Mengulas perkara sama, Nurul Izzah yang juga Naib Presiden PKR berkata, persepsi terhadap akta tersebut perlu diubah segera bagi memberi gambaran bahawa kerajaan bersungguh-sungguh ingin membuat pembaharuan.

“Mengapa pihak kerajaan belum menepati janji untuk memansuhkan Akta Hasutan 1948?

“Setahun sudah berlalu, dengan hakikat bahawa tanpa Akta Hasutan, sudah wujud undang-undang, sedia ada yang mencukupi dalam menangani usaha-usaha untuk mendatangkan mudarat kepada masyarakat,” ujarnya Izzah. -sinar
Akta hasutan perlu ada kerana dengan memansuhkan akta ini siamang seperti Adam dan Khalid Syiah akan berdondang sayang kerana mereka akan celus dari undang-undang, bermula babak PRU13 kononnya Dakwat kekal dimestikan didalam pilihanraya lepas akhirnya mengundang kekecohan terancang oleh Pakatan Babi.
Kini kuah lebih dari sudu, mintak itu ini. Jika porak peranda yang dirancang oleh al-juburi and family lepas BERSIH, BLACKOUT dan segala macam huru-hara itu harmonikan Malaysia?
للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*