Amaran Tsunami : Video Ikan Melompat Ke Darat Di Tambisan, Sabah

Beribu-ribu ikan yang kebiasaannya hanya berenang di tengah lautan, hari ini dilihat berpusu-pusu berenang ke pesisiran pantai dan melompat naik ke daratan. Fenomena aneh yang mengejutkan penduduk setempat ini berlaku di Pulau Tambisan, Lahad Datu, kira-kira jam 9 pagi tadi.

Menurut pembaca Sinar Harian Online, Luludaprincess Oja yang berkongsi maklumat itu, kejadian itu disedari oleh penduduk sekitar yang melalui kawasan itu secara tiba-tiba melihat ikan meloncat naik ke daratan.

“..situasi ini disedari oleh orang kampung yang kebetulan berada di tepi pantai, melihat kelainan dalam air tersebut di mana ikan-ikan meloncat naik ke darat.” Sesetengah penduduk mengambil kesempatan untuk memungut ikan tersebut.

“Ini merupakan fenomena pertama berlaku di kampung tersebut,” katanya.

Dalam pada itu, Sinar Harian Online mendapati video mengenai peristiwa itu yang berdurasi dua minit tiga puluh lima saat telah dimuatnaikkan di laman Youtube. – SH

Sebelum ini, kejadian tsunami yang berlaku di Acheh pada 26 Disember 2004 turut mencatatkan tanda-tanda pelik sebelum berlaku bencana alam tersebut.
Masih ingatkah kita dengan kejadian Tsunami yang melanda negara kita beberapa tahun yang lepas. Adakah Tsunami bakal terjadi untuk kali ke 2 di negara kita?

Tarikh kejadian tersebut lebih kurang sama semasa perayaan Krismas. Tanda-tanda awal Tsunami sama dengan sebelum ini. Kejadian 24/12/2013 hari ini di Lahad Datu Pulau Tambisan…hidupan laut naik ke darat. Wallahualam!

Tiada amaran Tsunami
http://www.met.gov.my/index.php?Itemid=563&id=1324&option=com_content&task=view&lang=english

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*