Apa itu nepotisme? #PRKRompin #PRKpermatangpauh

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak mengaku partinya mengamalkan kronisme walaupun pada hakikatnya, isterinya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail adalah Presiden PKR.

Anwar membuat penafian itu ketika diwawancara BBC pada tahun 2008.
“Apa itu nepotisme, saya tidak mengamalkannya,” kata Anwar.
Wartawan BBC mencelah, “Tetapi isteri anda, Dr Wan Azizah adalah Presiden PKR ?. Bukankah itu hubungan yang rapat ?”


“Semasa saya di penjara. Ya…” jawab Anwar seolah-olah Wan Azizah tidak lagi memegang Presiden PKR selepas beliau dibebaskan dari penjara Sungai Buloh pada tahun 2004. (hari ini pun sama)

Wartawan BBC mencelah sambil membidas Anwar, “Dia (Wan Azizah) masih lagi presiden parti (PKR) dan menjadi Ahli Parlimen (Permatang Pauh). Anda lantik isteri anda sebagai presiden parti dan anda kata tiada nepotisme (dalam PKR).”

– ( arkib mymassa 2008) –

Para pemimpin Barisan Nasional (BN) menyifatkan pembangkang sebagai ‘Mengata Dulang Paku Serpih, Mengata Orang Awak Yang Lebih’ apabila meletakkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon bagi pilihan raya kecil (PRK) kawasan Parlimen Permatang Pauh.


Ini kerana presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu merupakan calon yang dikitar berkali-kali oleh pembangkang untuk bertanding.

BN membalas tohmahan pembangkang sebelum ini yang menyifatkan calon BN pada PRK Rompin, Datuk Hasan Ariffin sebagai calon kitar semula kerana beliau merupakan bekas Anggota Dewan Undangan Negeri Bukit Ibam dan Tioman.

Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menyifatkan pembangkang sebagai hipokrit.

“Cakap tak serupa bikin. Jadi masyarakat (pengundi) Permatang Pauh harus menilai dan mengambil keputusan yang bernas (pada PRK nanti),” katanya.

Hishammuddin terkejut dengan pemilihan Wan Azizah untuk terus bertanding di Permatang Pauh.

Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob turut menyindir pembangkang dengan pencalonan semula Wan Azizah.

“Setidak-tidaknya kita (BN) hanya mengitar semula Hasan sekali, berbanding mereka yang mengitar semula Wan Azizah berkali-kali (pada PRK DUN Kajang dan Permatang Pauh),” katanya.

Beliau berkata Hasan dipilih sebagai calon BN hasil pertimbangan teliti dan persetujuan akar umbi.

Usah dipertikai usaha yang dilakukan pihak yang lebih arif akan mengapakah Hasan Arifin dicalonkan di Rompin kali ini, terutama segelintir orang pemuda UMNO sendiri yang kononnya mendambakan orang muda dicalonkan dan menganggap “peremajaan parti” hanya retorik sedangkan kesetiaan kepada ketua dengan menyanggah semua yang baik pada parti tidak diendahkan.

“Peremajaan Parti” bukan merujuk kepada calon muda tetapi adalah lebih kepada cara dan pendekatan yang baru sepertimana hari ini berkempen dilapangan dan juga didalam media altenatif walaupun pada seketika dahulu ramai (orang politik) yang tidak mahu mengambil bahagian dalam media sosial.
للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*