Apa Sebab Pengecualian Daim daripada senarai terkaya?

Ketua Pemuda PKR Shamsul Iskandar telah mempersoalkan mengapa bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin telah ketinggalan dalam senarai 40 individu terkaya di Malaysia disusun oleh Malaysian Business.

Beliau berkata bahawa ia adalah “sangat pelik” kerana persepsi orang ramai ialah Daim dan anaknya Datuk Wira Dani Daim dalam kumpulan ultra-kaya.

Shamsul Iskandar menegaskan bahawa anak sulung bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, Datuk Mokhzani Mahathir berada di tempat kesembilan terkaya dengan aset bernilai RM4.22bil.

Beliau menambah, bahawa senarai itu dinaikkan kerana orang ramai boleh menelitinya, termasuk ini Mokhzani, jika mereka ingin.

“Mengapa ‘Malaysian Business’ tidak pergi ke dalam aset Daim? Adakah terdapat sesuatu yang ia mahu menyembunyikan?

“Sebagai Ahli Parlimen, saya perlu dipersoal,” kata Shamsul Iskandar, sambil menambah bahawa beliau pasti yang Daim dan anaknya tersenarai dalam kumpulan itu.

Dalam 16 Feb isu majalah itu, ia melaporkan bahawa kekayaan gabungan 40 individu terkaya di Malaysia telah melonjak kepada RM215.82bil pada 18 Jan tahun ini.

Ia berkata bahawa ini adalah peningkatan 11.73% daripada RM194.86bil tahun yang lalu, dengan berpangkalan di Hong Kong Robert Kuok mendahului senarai dengan aset bernilai RM54.48bil. Ahli perniagaan Tan Sri T. Ananda Krishnan melonjak dengan aset bernilai RM33.19bil, kebali pada kedudukan kedua sejak tahun 2004.

Pengasas dan pengerusi Kumpulan Public Bank, Tan Sri Teh Hong Piow, juga mengekalkan kedudukan ketiganya dalam senarai dengan aset yang bernilai RM18.07bil – [bahasa] – sumber

Daeng : Dalam perkara ini semua orang kena jelas kenapa beliau dikecualikan adakah beliau kini dah tukar taraf kerakyatan atau beliau kini memang jatuh bengkrap ke?

Kita lihat bagaimana mereka sorok “bangkai gajah” guna tudung saji. Doremon PKR ini pula ganti tempat Rafizi nampaknya kali ini. kah kah kah…

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*