Bapa Saiful Tiada Akan Memberi Kesan

Pendedahan bapa Mohd Saiful Bukhari Azlan bahawa anaknya telah dipergunakan oleh pihak-pihak tertentu dalam kes liwat melibatkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam, dilihat tidak akan membawa implikasi undang-undang, sebaliknya boleh menjadi “modal politik”, kata seorang peguam yang kolumnis media tempatan.
Ketika dihubungi, Syahredzan Johan berkata, oleh kerana Azlan Mohd Lazim bukan merupakan saksi dalam kes liwat Anwar-Saiful, tindakan beliau pagi semalam tidak akan membawa apa-apa kesan.
Anwar dibebaskan pada 9 Januari 2012 dan kes ini kini berada di peringkat rayuan.
“Beliau bukan merupakan saksi yang memberi keterangan dalam kes ini. Keterangan semua saksi sudah didengar… kes ini kini di peringkat rayuan.
“Dari segi perundangan, ia tidak akan memberi kesan, untuk membantu (defendan kes ini),” kata beliau ketika dihubungi.
Ketika ditanya sama ada akan memberi kesan kerana boleh diambil telah menghina mahkamah, Syahredzan dari Majlis Peguam berkata, ia bergantung pada pihak kerajaan jika mahu berbuat demikian.
“Dari segi soal menghina mahkamah, saya rasa akan ada sedikit kesan… ia bergantung kepada peguam kerajaan,” kata beliau lagi.
Menjawab soalan sama ada ini kes pertama seorang bapa, dalam kes ini Azlan, membuat pendedahan sedemikian, Syahredzan berkata, “dari segi sifat kes ini, saya melihat ini kali pertama.”
“Tetapi kalau kes-kes melibatkan pengadu dan saksi yang memberi keterangan kemudian mengatakan sebaliknya pernah berlaku,” katanya.
للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*