‘Can I Hisap You?’ : Suspek Gangguan Seksual Berjaya Ditahan #SPAD

SUSPEK YANG MENGGANGU PENUMPANG LRT TELAH DITAHAN OLEH POLIS BANTUAN PRASARANA.

Polis Bantuan Prasaran telah berjaya menahan seorang suspek dalam kejadian yang diklasifikasikan menggangu ketenteraman awam. Kejadian ini berlaku di dalam LRT Kelana Jaya dimana suspek seorang lelaki dipercayai telah mengganggu seorang wanita dalam LRT tersebut.

Pada 13 Mac 2017. Seorang pelajar bernama Nur Dini Van Haeran dari Universiti Swasta di Lembah Klang yang berumur 21 tahun telah menyiarkan kejadian gangguan terhadapnya di Facebook miliknya, berdasarkan maklumaman yang diperolehi, pihak polis bantuan Prasaran telah bertidak pantas. Mereka telah berjumpa dan bercakap dengan Dini bagi memperolehi maklumat yang lebih jelas dan terperinci berkenaan suspek melalui rakaman CCTV.

Ketua Pegawai Eksekutif, Rapid Rail Sdn Bhd iaitu, Dato Ir Zohari Sulaiman (anak syarikat Prasarana) telah memaklumkan, setelah mendapat pengesahan dari Dini, pihak mereka telah membuat tindakan dengan mencari dan menjejak suspek di beberapa lokasi hentian LRT. Akhirnya suspek berjaya di tangkap di Stesen LRT Taman Jaya.

Suspek yang berumur 37 tahun berasal dari Lembah Subang telah diserahkan kepada pihak polis setelah disahkan sendiri oleh mangsa.

Suspect yang ditahan
Sehubungan dengan itu, Zohari juga telah mengingatkan supaya para pengguna LRT supaya sentiasa berwaspada dan berhati – hati dan sekiranya terdapat situasi yang sama berlaku atau lain- lain keadaan yang tidak menyenangkan hendaklah melaporkan kepada kakitangnnya atau polis bantuan yang bertugas atau boleh juga maklumkan kepada penumpang – penumpang lain yang berada di lokasi untuk bantuan.
Kejadian yang berlaku kepada Dini pada 13 Mac tempohari bermula dengan Dini menaiki LRT dari Kelana Jaya menuju ke pusat bandar. Hal ini adalah rutin kepada beliau sebagai seorang pelajar yang menggunakan pengangkutan awam sebagai pilihan pengangkutannya untuk menuju mana – mana destinasi ataupun ke kelas. Sebaik sahaja menaiki LRT beliau menyedari ada seorang lelaki yang memandang kepadanya dengan membuat ekpresi wajah yang agak nakal ke arahnya. Setelah menyedari ganggunan tersebut beliau lebih bersedia jika ada perkara yang tidak diingini berlaku. Selain daripada itu beliau juga mendengar suspek membisik dengan mengeluarkan kata –kata yang tidak sopan dan biadab kepadanya. Gangguan ini berterusan malah suspek memperlihatkan sikap kurang ajarnya dengan berterusan membuat mimik muka yang sama. 


Dini Van Haeren
Dini telah berkongsi pengalaman jeleknya di Facebook dan percaya beliau boleh melakukan lebih lagi untuk melindungi dirinya pada masa tersebut. Seperti menjerit atau terus memberitahu penumpang yang lain.
Dini memberitahu bahawa, Prasarana amat pantas dan cekap dalam tindakan mereka dimana mereka telah membalas mesejnya di dalam Facebook dengan segera malah menghantar email bagi memperolehi pengesahan dan maklum balas darinya.
Menurut keluarga Dini pula. Prasarana secara terus menerus berhubung dengan mereka dan akan sentiasa memaklumkan akan status terkini usaha – usaha mereka malah menjadikan hal ini sebagai amat serius dan perlu ditangani secepat mungkin. Pihak kami amat berbesar hati dan berbangga dengan dedikasi dan komitmen serta tahap profesional mereka untuk menangkap suspek.
baca juga : Pervert who sexually harassed a passenger on LRT has been arrested http://says.com/my/news/woman-sexually-harassed-by-pervert-on-lrt