Daging Ayam McDonald’s Tiada Masalah Dengan El Nino! #McDonalds #McDonaldsMalaysia

Negara dilanda fenomena panas melampau (El Nino) yang mana di sesetengah tempat bekalan air telah mula dicatu lantaran ketiadaan sumber air bersih terutama dari sumber air empangan.

Fenomena ini menyumbang kepada terjadinya strok haba atau dihidrasi mungkin akan belaku sekiranya kita terdedah dipesekitaran kering dan panas terutama dibawah terik sinaran matahari dan kurangnya pengambilan air minuman. Malahan haiwan ternakan juga boleh terjejas tahap kesihatannya.
Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata haiwan ternakan seperti ayam tidak terkecuali didalam antara haiwan yang dikuatiri terbantut pembesarannya lantaran tekanan dari cuaca yang melampaui ini.
Menurut Shabery, cuaca panas yang melanda negara kini menyebabkan ayam mengalami ‘stress’ yang mana akan menyebabkan proses pebesaran ayam terbantut.

Dakwaan ini terbukti didalam kajian yang dilakukan sebelum ini, akan tetapi masalah ini lebih berat menimpa dikalangan pengusaha ayam ternakan cara tradisional atau reban ayam terbuka. Contohnya ayam sedia untuk disembelih selepas usia 40 hari namun akibat tekanan ini ia menjadi 45 hari..tempoh tambahan umur.Jarak masa ini menyebabkan pengusaha mengalami kerugian.Ia tidak termasuk ayam yang mati akibat kepanasan melampau kali ini.
Bagi pusat penternakan ayam yang membekalkan ayam kepada restoran McDonald’s Malaysia seluruh Negara. Fenomena El Nino ini tidak member kesan kepada pembekalnya.ini kerana, pusat penternakan yang dikendalikan oleh Dindings Poultry Development Centre Sdn Bhd (DPDC) menggunakan cara teknologi canggih dalam sistem penternakan ayam mereka.

Antaranya, Di pusat ternakan DPDC ini fasilitis dilengkap kipas gergasi di reban moden mereka bagi mengawal suhunya dalam antara 25-29 darjah celcius. Malahan, setiap inci kawasan ini dikawal rapi sehinggakan perkerja dan pelawat yang hendak masuk ke reban moden ini perlu melalui saringan mengikut standard operating procedure (SOP) yang telah ditetapkan oleh DPDC.
Untuk memasuki kedalam kilang DPP, semua pelawat dikehendaki meninggalkan barang-barang logam dan memakai pakaian yang dikhaskan. Pelawat juga dikehendaki mencuci tangan. Tahap kesihatan pelawat juga amat dititik beratkan. Sekiranya pelawat yang ingin memasuki kawasan kilan didadapi tidak sihat, beliau tidak akan dbenarkan masuk. Setiap pergerakan pelawat akan dipantau dengan ketat supaya pelawat sentiasa peka dengan undang-undang yang telah ditetapkan. 
Peraturan yang sama turut dikenakan di tempat ternakan dan penyembelihan. Kawasan di tempat penyembelihan amat bersih. Tiada langsung sebarang bau ayam, darah mahupun najis seperti mana yang selalu kita temui di tempat-tempat penyembelihan ayam seperti di pasar basah. 
Di pusat penyembelihan DPP ini, hanya 18 orang pekerja sahaja yang berkhidmat untuk tujuan penyembelihan. 18 orang pekerja ini akan dibahagikankan mengikut 5 orang satu kumpulan. Setiap kumpulan bekerja akan menyembelih sekitar 3,500 ekor ayam. Selepas selesai 3,500 ekor, mereka akan bertukar syif dan 5 orang lagi yang berikutnya akan mengambil alih tugasan. Setiap hari purata 18 orang penyembelih ini akan menyembelih dalam lingkungan 80,000-85,000 ekor ayam. 
Setiap tukang penyembelih dipastikan mempunyai kelayakan sijil untuk menyembelih yang diperakui oleh Jabatan Agama Islam Negeri agar penyembelih mematuhi syarat penyembelihan mengikut hukum syarak. Diingatkan juga Jabatan Agama Islam Negeri juga kerap melakukan pemeriksaan mengejut untuk memantau operasi penyediaan ayam mentah ini. 
Pisau pemotong yang digunakan oleh penyembelih juga akan diganti setiap enam bulan bagi menjamin kebersihan dan mengawal kualiti sembelihan. Disebabkan oleh kawalan kualiti, kebersihan dan kepatuhan kepada hukum syarak yang begitu tinggi, DPP mendapat kepercayaan McDonald’s Malaysia untuk pembekalan ayam kepada rangkaian restoren berkenaan di seluruh Malaysia sejak dari tahun 2012.


Hal hal ini dilakukan bagi mempastikan kualiti ayam yang dibekalkan adalah mematuhi keselamatan makanan, mengikut syarak dan piawaian antarabangsa yang digariskan. Kepada penggemar ayam McDonald’s anda tidak perlu rasa was-was dengan kualiti ayam yang ditawarkan. Kerana kualiti produk sajian McDonald’s amat dijaga rapi daripada proses telur sehingga kepada anda. 
Pihak Jabatan Agama Islam Perak kerap mengadakan lawatan mengejut ke kilang pembekal penternakan ayam Dinding Poultry Development Centre Sdn Bhd (DPDC) ini dan pusat penyempelihan ayam Dinding Poultry Processing (DPP) bagi mempastikan operasi mereka mematuhi piawaian yang ditetapkan oleh JAKIM.
Kilang tenakan DPDC dan pusat proses ayam DPP ini dibawah kumpulan Malayan Flour Mills Berhad (MFM) rangkaian MFM ini bertanggungjawab menyediakan daging segar untuk McDonald’s. Selain MFM, McDonald’s juga turut mempunyai pembekal lain seperti MacFood (Daging Proses) dan Aryzrta Malaysia Sdn Bhd yang mana menyediakan roti untuk McDonald’s.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*