DAP Kini Tindas Komuniti Cina – Datuk Huan #LawanDAP #TolakPakatanHarapan #DAP

Bekas Ahli Parlimen Batu Kawan Datuk Huan Cheng Guan adalah antara individu yang lantang mempersoalkan isu berkenaan rakyat kepada kerajaan negeri Pulau Pinang yang banyak melakukan kerosakan dan ketidakprihatinan kepimpinan DAP Pulau Pinang kini seperti virus yang merbahaya kepada para penduduk Pulau Pinang yang antaranya diancam hidup dalam ketidak ketentuan keharmonian, termasuk kebahayaan dari penerokaan hutan dan penambakan laut yang berleluasa di Pulau Mutiara itu.

Kali ini Huan menempelak kepimpinan DAP Pulau Pinang yang mana secara terang terangan rejim DAP kini menindas komuniti orang cina disana dengan cara kuku besi dan biadap.

Baca kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak Datuk Huan Cheng Guan dibawah :

1. Saya merujuk kepada kenyataan baru-baru ini yang dikeluarkan oleh Majlis Rakyat Cina Pulau Pinang (PCCC) bahawa dengan ‘hati berat’ dewan telah memutuskan untuk membatalkan Sambutan Budaya dan Warisan Tahun Baru Cina yang dirancang untuk diadakan di Pulau Pinang tahun depan.
2. Apa yang lebih mengejutkan adalah pengakuan oleh Pengerusi PCCC Anthony Chang yang mengatakan bahawa keputusan untuk mengadakan acara tahunan itu adalah kerana kurangnya kerjasama dan sokongan daripada kerajaan Pulau Pinang. Pengakuan oleh Anthony Chang dengan jelas menunjukkan bahawa kerajaan Pulau Pinang telah meninggalkan PCCC dan ahli-ahlinya selepas persatuan klan cuba untuk mendapatkan kembali RM74,000 bahawa negeri itu berhutang kepada mereka dan mendakwa premis 50, Love Lane.
3. Ia sangat tidak bertanggungjawab terhadap DAP yang mengetuai kerajaan Pulau Pinang untuk tidak menyokong PCCC semata-mata kerana PCCC telah mengakui apa yang berhutang kepada mereka. Duluan ini menindas PCCC dan komuniti Cina secara besar-besaran tidak bertanggungjawab dan hanya menunjukkan betapa tidak profesional adalah DAP yang mengetuai kerajaan negeri Pulau Pinang.
4. Sambutan Budaya dan Warisan Tahun Baru Cina oleh PCCC tidak akan bercampur dengan politik seperti apa yang dilakukan oleh kerajaan negeri DAP sekarang. Tidak pernah dalam sejarah Pulau Pinang bahawa PCCC terpaksa membatalkan perayaan mereka sejak tahun 1999 tetapi kali ini, DAP memimpin kerajaan negeri Pulau Pinang telah melampaui cubaan mereka untuk menindas PCCC.
5. Adalah baik untuk mengetahui bahawa walaupun Kerajaan Persekutuan telah ditolak oleh rakyat Pulau Pinang pada Pilihan Raya Umum yang lalu, Kerajaan Persekutuan menyokong PCCC termasuk menawarkan untuk menampung perbelanjaan acara tersebut. Tidak ada dendam atau darah buruk di antara Kerajaan Pusat dan kaum Cina di Pulau Pinang. Jadi mengapa DAP begitu marah dengan kaum Cina?
6. Saya memanggil semua orang Cina Pulau Pinang untuk berdiri dan bercakap terhadap rejim yang menindas Lim Guan Eng dan pemimpin DAP dalam kerajaan negeri. Adakah masa untuk Lim Guan Eng kembali ke Melaka dan berhenti menindas kaum Cina di Pulau Pinang. Klan Cina adalah penyokong utama DAP dalam GE yang terakhir tetapi nampaknya sokongan ini tidak dihargai dan sekarang DAP akan terus berkepala dengan kaum Cina. Masa telah tiba untuk menghentikan semua omong kosong ini oleh DAP yang mengetuai kerajaan negeri Pulau Pinang.
Datuk Huan Cheng Guan 
Timbalan Presiden 
Parti Cinta Malaysia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*