DAP Menang, Rakyat Berenang! #PenangAlert #DAP #BanjirPenang

Pulau Pinang dan isu banjir memang tidak dapat dipisahkan. Walaupun ditabur janji oleh Ketua Menteri dalam mengatasi masalah banjir di negeri itu. Namun, hanya sekadar ucapan sahaja, tetapi pelan tindakannya? Adakah ia sedang berlangsung?
Baru-baru ini Pulau Pinang lagi sekali dilanda masalah banjir kilat. Umum pastinya tahu, banjir kilat ini merupakan implikasi daripada masalah peparitan yang tidak diselenggara atau saliran yang tidak baik. Dan kedua-dua ini adalah dibawah tanggungjawab Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Negeri. Namun, setiap gerak kerja sesuatu jabatan negeri itu haruslah mempunyai peruntukkan dari kerajaan negeri.

Menjadi persoalan disini, adakah peruntukan itu sampai kepada JPS? Jika kita kaji semula, Lim Guan Eng, Ketua Menteri Pulau Pinang yang juga merupakan Setiausaha Agong DAP mengumumkan bahawa sebanyak RM150 Juta diperuntukkan dari kerajaan pusat pada negeri itu untuk penyelesaian masalah banjir. Namun dimanakah peruntukan itu pergi?
Ditambah lagi, didalam bajet 2017 negeri itu, Ketua Menteri nya turut mengumumkan bahawa kerajaan negeri akan membelanjakan sebanyak RM220 juta untuk mengatasi isu ini. Tetapi apa yang jadi sekarang? Banjir tetap ada.Bajet itu hanya untuk mengaburi mata rakyat sahaja ke?

2 Penggal, Tapi Banjir Masih Tak Diatasi

Bukan sekali dua Pulau Pinang dilanda banjir semenjak DAP memegang tampuk pemerintahan selama dua penggal ini. Setiap tahun, negeri itu pasti dilanda masalah yang sama. Apa kesudahannya buat negeri itu? Apa tindakan pemerintah negeri itu? Hanya berdiam?
Kali ini pula Guan Eng salahkan hujan. Dimana-mana pasti hujan akan turun, tetapi apa langkah berjaga-jaga yang diambil kerajaan Pulau Pinang? Hanya salahkan hujan? Kemudian tunggu air banjir surut? dan RM150 Juta itu hilang entah kemana?

Rakyat jelek dan muak dengan janji manis Guan Eng, rakyat pastinya menyesal memilih DAP sebagai pemerintah Pulau Pinang, sudahlah tanah sedikit demi sedikit dijual, isu banjir tidak selesai, Ketua Menteri pula skandal rasuah. Bagai jatuh ditimpa tangga nasib rakyat Pulau Pinang ini.

Kena benarlah slogan DAP Menang, Rakyat Berenang.

MCA Pulau Pinang sedia bekerjasama dengan kerajaan negeri pimpinan DAP bagi menyelesaikan masalah banjir yang kerap melanda negeri itu demi kebajikan rakyat.

Setiausahanya Tang Heap Seng berkata mereka mempunyai kepakaran dan sedia berkongsi kepakaran itu dengan kerajaan negeri sekiranya dipelawa.

“Kami ada ramai jurutera berpengalaman dalam parti, jika diajak kami sedia memberikan pandangan kami dan menawarkan penyelesaian,” katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

Namun katanya parti itu tidak pernah diajak menghadiri sebarang mesyuarat berhubung banjir dan tebatan banjir yang diadakan oleh kerajaan negeri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*