DAP Perosak Ekosistem Dan Ekologi #LawanDAP #TolakPakatanHarapan

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim telah memberitahu di Dewan Rakyat berkaitan dengan kesan pembangunan yang tidak terkawal di Pulau Pinang terutamanya di kawasan – kawasan yang berisiko seperti di cerun dan di lereng bukit. 

Pembangunan yang pesat di cerun atau di lereng bukit serta penambakan laut selepas tahun 2008, telah memusnahkan ekosistem dan ekologi di Pulau pinang serta di kawasan peraiarannya.

Beliau juga menambah, infrastruktur parit serta saliran perlu dinaiktaraf dengan sewajarnya. Keupayaan tanah untuk menyerap air juga berpunca dari pembangunan dan pengurusan yang kurang cekap di kawasan tadahan hujan. Ini menyebabkan air larian bertambah.


Berkaitan banjir yang telah melanda Pulau Pinang baru – baru ini, beliau juga menjelaskan akibat daripada pemotongan bukit ia menyebabkan air bewarna kuning kerana air turun bersama selut.

Dato Seri Shahidan Kassim memberitahu perkara ini ketika menjawab soalan daripada Datuk Shabudin Yahaya (BN-Tasek Gelugor) pada waktu pertanyaan (MQT) di Dewan Rakyat.

Kerakusan kerajaan DAP Pulau Pinang membangunkan segala macam projek tanpa mempedulikan ekosistem dan ekologi telah mengakibatkan kesan yang memang dijangka. Hal ini telah diingatkan beberapa kali oleh pihak berwajib namun langsung tidak diendahkan kerana kerajaan DAP Pulau Pinang hanya mengejar keuntungan semata – mata.


Sampailah masanya rakyat Pulau Pinang sedar dari lena. Mereka seharusnya tidak menyambung legasi kepimpinan korup dari dinasti Lim dengan mengundi DAP dalam PRU14 kelak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*