Debat batal, jangan LGE fikir beliau menang! #MCA #LGERasuah

BELUM MASANYA LAGI UNTUK LIM GUAN ENG MENDABIK DADA- WEE KA SIONG 

Seperti yang kita tahu bahawa,debat antara Lim Guan Eng dengan  Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul  .Itubukanlahlesenuntuknyamendabikseolah-olah seperti orang menang dalam sebuah kerana hal itu seperti tindakan orang ‘gilabayang’ sahaja yang selalu melakukannya.Masakan tidak apabila kini dia(baca Guan Eng) telah membeli Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sebagai saham untuk surivival politiknya sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang.
Namun, Guan Eng yang merupakan Setiausaha Agung DAP harus berdepan dengan reality dan perlu menjawab kepada rakyat atau pihak berkuasa yang sedang menyiasat isu banglo dan tanah Taman Manggis.Tindakannya yang menjemput Ahli Parlimen Tasik Gelugor, Datuk Shabuddin Yahaya bersoal jawab dengannya di KOMTAR bukan suatu perkara yang boleh disifatkan sebagai gentleman kerana belum pernah lagi melihat orang membuka gelanggang sendiri untuk mengajak orang lain yakni lawannya untuk bertarung di gelanggangnya sendiri. 
Tidak cukup dengan itu, dijemput pula wartawan kerumahnya di Taman Manggis bagi melihat sendiri keadaan di rumahnya yang sudah terbukti tidak mempunyai kolam renang, tetapi melihat dekorasi di dalamnya memanglah tidak layak diletak harga sebanyak RM 2.85 juta sahaja jika dicampur dengan harga rumah dan tanah. Namun SPRM masih buta dan tuli, benarlah bahawa SPRM kini adalah badan Pesuruhjaya yang berat sebelah kepada pihak pembangkang.
Seperti yang diperkatakan oleh Timbalan Presiden MCA, Datu Seri Wee Ka Siong, “Sebagai orang yang diberi amanah, macam mana sekalipun dia terpaksa menerima reality.” Ujarnya lagi, beliau amat berharap agar SPRM dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Dalam pada itu, Ka Siong menasihati Guan  Eng supaya tidak beranggapan bahawa apabila seseorang menteri itu mendengar teguran atau pandangan daripada SPRM dan PDRM, ia bermaksud menteri itu tak ingin berdebat.

“Saya sudah jumpa dengan Rahman Dahlan.Dia bersungguh-sungguhnakberdebat.Tetapi demi menghormati proses undang-undang, dan sebagai menteri, dia akur. Saya rasa dia tak pernah gentar,” katanya lagi pada sidang media di Putrajaya, Selasa.

Apabila diminta ulasan mengenai Pilihanraya Negeri Sarawak yang akan berlangsung tidak lama lagi, Wee berkata, MCA akan turut turun berkempen membantu calon-calon Barisan Nasional (BN).

“MCA hadir sebagai sokongan moral kepada rakan-rakan yang bertanding di Sarawak. Itu memang tanggungjawab kita untuk membantu rakan-rakan dalam BN untuk menang dalam pilihanraya.

“Presiden parti, saya, menteri-menteri dan timbalan menteri dari MCA akan turun kesana. Kita akan jadi kuli,” katanya berseloroh. “Kita  turun padang masuk kampung kena ikut adat kampung. Kita bukan pergi sana jadi tuan. Kita akan dengar apa peranan yang kita boleh buat atau apa mesej kementerian yang boleh disampaikan,” katanya.
Mengulas mengenai larangan dan sekatan terhadap individu atau organisasi masuk ke Sarawak untuk berkempen, Ka Siong berkata ia bukan perkara baru.

“Ini bukan satu perkara yang dicipta oleh Adenan Satem.Ia ada prerogatif Ketua Menteri,” katanya.

Hal ini telah membuktikan MCA masih faham akan Akta dan Perlembagaan berkenaan Sabah dan Sarawak yang telah mempunyai peruntukan khas dalam hal ehwal yang melibatkan imigresen. 
Sebelum sidang media, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, telah menyaksikan Majlis Menandatangani MOU Program Skim Pinjaman Khas Penduduk Kampung Baru Cina antara BSN dan Bahagian Kampung Baru.
Skim pinjaman itu adalah salah satu program dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK 10) untuk membantu penduduk Kampung Baru mendapatkan pinjaman mudah dengan kadar faedah yang rendah iaitu sebanyak 4% berasaskan baki bulanan dalam membayar bayaran premium tanah, membiayai aktiviti perniagaan mikro dan menaik taraf rumah.
Katanya, sehingga 31 Disember 2015, sebanyak RM173juta telah diluluskan kepada 5,286 orang di bawah skim pinjaman khas itu.
Menurutnya, Perdana Menteri telah bersetuju untuk meneruskan program ini dalam Rancangan Malaysia Ke sebelas (RMKe-11) dengan suntikan dana baru. Sebanyak RM20 juta disalurkan kepada BSN pada tahun 2016.
Melihat akan kepincangan yang sedang DAP dan PH ini penulis akui bahawa MCA kini sedang mengorak langkah untuk kembali menjadi sebuah parti yang dominan dalam PRU 14. Namun dalam pada itu, isu Banglo murah LGE inilah peluang terbaik MCA untuk kembali memenangi hati dan undi kaum Cina pada PRU hadapan setelah Setiausaha Agung DAP sendiri pun bukan seorang yang telus dalam gerak kerja lebih-lebih lagi dia sendiri sebagai anak kesayangan kepada Lim Kit Siang. Syabas buat MCA, semoga parti keramat yang diasaskan oleh Sir Tun Tan Cheng Lock danTun H.S Lee kembali dalam arena politik tanah air.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*