Debat Isu Terowong : Hock Seng – Penyokong Barisan Nasional Bodoh dan Kurang Ajar?!

Malam ini kerajaan DAP Pulau Pinang dengan parti Gerakan berdebat berhubung isu lebuhraya dan terowong dasar laut dengan tajuk debat “Tiga Lebuhraya dan Terowong Bawah Dasar Laut”.

Debat tersebut akan melibatkan Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Kemudahan Awam dan Pengangkutan Pulau Pinang Lim Hock Seng dan Setiausaha Agung Gerakan Datuk Liang Teck Meng.

Jelas debat ini dianjurkan oleh DAP dalam menangkis spekulasi pembinaan terowong dasar laut yang dibangkitkan oleh Datuk Huan Cheng Guan beberapa minggu lepas yang mana dakwaan Huan Cheng Guan kononnya tidak benar dan segala bukti yang dilampirkan tidak boleh diguna pakai. Debat pada malam ini diadakan di Dewan Kompleks Masyarakat Penyayang di sini pada jam 9 malam tadiDalam debat yang sedang berlangsung Lim Hock Seng turut berkata Datuk Abdul Rahman Dahlan dan Datuk Huan Cheng Guan berbohong dalam isu “flexibility study” terowong. Malahan debat malam ini dilihat hanyalah alat menarik perhatian penyokong DAP yang mula terhakis kepercayaannya kepada kepimpinan DAP Pulau Pinang terutamanya Ketua Menteri Pulau Pinang, Josepth Lim Guan Eng.


Lim Hock Seng menempelak diatas pentas debat ini dengan mengatakan penyokong parti Barisan Nasional dan pengundinya adalah golongan yang bodoh dan kurang ajar.

Ini adalah tindakkan terdesak DAP yang terpaksa melancarkan debat yang tak bermanfaat dan hanya lebih kepada acara memesongkan isu yang sebenar bila mana Datuk Huan berkali kali mendedahkan penyelewengan yang dibuat oleh Ketua Menteri Pulau Pinang.

Bermula dengan Isu pembelian banglo mewah dibawah harga pasaran, Isu penjualan tanah untuk perumahan kos rendah, isu pemilikan syarikat yang ditubuhkan oleh Isteri Ketua Menteri Pulau Pinang dalam masa Ketua Menteri masih dalam tampuk pemerintahnya dan juga isu harga terlalu tinggi dalam penyelidikan terowong dasar laut yang tidak masuk akal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*