Disebalik Nama Pencacai

Pencacai adalah perkataan yang dipopularkan oleh P Ramlee dalam filem Tiga Abdul. Dewasa ini ia digunakan oleh penyokong pemerintah ke atas pembangkang, dan penyokong pembangkang ke atas pemerintah.

sangkakalajari9.blogspot.com
Namun, perkataan pencacai itu ditakrifkan sebagai gelaran yang tidak selari dengan kehendak si penerima gelaran. Dengan kata lain, pencacai dalam maksud hari ini ialah tindakan membela membuta tuli yang pada hakikatnya tidak disukai, namun dilakukan dalam keterpaksaan.
Bila dilihat senario politik negara ini, istilah ‘pencacai UMNO’ dan ‘pencacai DAP’ mula kecoh didengari.
Tetapi apabila dilihat kesesuaian maksud perkataan tersebut, bagaimanakah penyokong UMNO yang menyokong tanpa berbelah bahagi, malah berkuasa menempelak pemimpin sendiri di laman-laman blog, disebut pencacai?
Bolehkah si pencacai menempelak si tuan? Sikap apologetik si tuan terhadap ‘pencacainya’ memperlihatkan bahawa dalam koalisi Barisan Nasional, pemimpin merekalah pencacai terhadap para penyokongnya.
Berbagai tawaran, bantuan, kemudahan, usaha dan ikhtiar dilakukan oleh pemerintah demi rakyatnya. Rakyat pula membalas dengan sokongan yang mereka mahukan. Maka tiada istilah pencacai UMNO yang layak untuk wujud.
Tetapi, lihatlah pula dalam Pakatan Rakyat. Apabila si miskin dan si tak berapa nak kaya, masih lagi bermatian menyokong DAP yang bersifat anti-Islam, anti-Melayu, penindas dan perkauman yang hakikatnya mereka sendiri tidak rela menyokong, bukankah itu sebenar-benar pencacai?
Hanya pencacai yang sanggup menyokong pihak yang menyebut rumah mampu milik di negeri jajahannya berharga RM400,000 walaupun mereka dengan jelas, tak akan mampu memiliki rumah tersebut.
Hanya pencacai yang sanggup memberi pendapat menjaga hati penghina Islam dan al-Quran dengan tidak menyalahkannya, demi kepentingan politik, sedangkan mereka parti yang kononnya Islam.
Hanya pencacai yang masih menyokong pemimpin yang tertangkap gambarnya memberi kemaluannya untuk dikulum pelacur.
Hanya pencacai yang tetap menyokong pemimpin yang tertangkap imejnya sedang menikmati lubang dapur seorang pelacur.
Hanya pencacai yang menyokong artis agen pembangkang yang gila ‘anak ikan’ dan kerap ‘curr’ di Bukit Bintang dan tergamak menghina darah daging dan ibu sendiri.
Hanya pencacai yang memberi sokongan tidak berbelah bahagi kepada pemimpin mereka yang menderhakai ibunya.
Hanya pencacai yang mengenepikan prinsip dan hukum agama dan memutarbelitkan fakta demi menyelamatkan punggung pemimpin mereka dari dipanaskan.
Jelas sekali, siapa sebenarnya pencacai.
Hanya pencacai yang kononnya Islam tetapi megah mengibar bendera parti anti-Islam.
credit to : budakbenteng


للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*