Gambar-Gambar Banjir Di Kelantan #prayforkelantan


Kelantan dihujung tahun ini menerima nasib yang tidak baik lantaran keadaan banjir yang cukup meninggalkan seribu satu kenangan yang sukar dilupakan. Banyak kenderaan, kedai kedai dan rumah tenggelam semasa banjir kali ini yang meliputi jumlah kerugian yang amat besar.

Dalam daripada itu adanya mulut individu menunding jari dan cuba mempertahankan pentabiran kerajaan negeri Kelantan  tanpa merujuk dari apa yang para parasit PASMA di Kelantan sendang menyelinap masuk memenuhi pemerintah PAS di Kelantan hari ini.

Dr. Hatta MP PAS Kuala Kerai kelibatnya tidak kelihatan, Tok Guru Nik Aziz dengan sakit uzurnyanya tetapi tidak semena mena mai Husam Kambing Janapari bingkas bangun menuduh orang lain yang jelasnya kejadian ini ada berhubungkait dengan apa yang dia sedang lakukan di Kelantan?


HUSAM DAKWA TNB PENYUMBANG MUSIBAH?

Tahniah kepada Kambing Janapari bersuara lantang bila hampir surut seluruhnya dan jelas dari penulisan beliau di facebook beliau menunding jari kepada orang lain lantaran kegagalan pihak kerajaan negeri membendung pencerobohan hutan yang berleluasa.Banjir, TNB dan Polis


Banjir pergi dgn sebahagian penduduk kehilangan rumah sepenuhnya. 
Tentunya pula mereka kehilangan pakaian dan lainnya. Sebahagian besar mereka dari Kuala Krai. Saya difahamkan sebahagian kuarters anggota polis yang baru siap di Bandar K Krai masih lagi kosong. Kementerian Dalam Negeri wajar izinkan mereka menginap di situ sementara rumah mereka dibina semula. Dr Hatta, MP K.Krai sudah membangkitkan cadangan ini. Teka teki masih lagi belum terjawab.

Adakah TNB penyumbang terbesar banjir terpelik ini???


Kalau sebelum ini saya memanjangkan sebutan orang kampung mengenai empangan Jajar, ada pihak yg membetulkan. Orang kampug mungkin tersalah dalam menamakan tetapi syak mereka adalah pada empangan dlm pembinaan.

Ada satu lg empangan dalam pembinaan yang hampir siap iaitu Kenyir Dua. Info mula muncul limpahan dari situ menjadi punca. Saya pohon TNB memberikan penjelasan segera. Kerajaan Negeri juga patut menubuhkan Jawatankuasa menyiasat.

Insya-Allah selepas ini saya cuba
dapatkan imej satelite dari sebuah stesyen satelite di Cina.TNB mesti berani untuk telus.

Husam Musa
7:00am
31/12/2014 – sumber

Tidakkah sang kambing janapari ini sedar apa yang dia pertikaikan, ini adalah salah satu perancangan Allah SWT kepada hambanya yang alpa dan rakus kepada kemusnahan yang berpunca dari tangan mereka sendiri?

Tidakkah sang Kambing Janapari ini tahu negeri negeri lain juga mengalami banjir yang sama? Masakan dengan menyalahkan TNB semberono tanpa merujuk fakta dan sumber yang jelas setiap hari dilihat oleh mata kepada manusia di Kelantan.


Air sungai Kelantan sentiasa keruh (2011)

Air sungai kelantan sepanjang tahun berwarna kemerahan (keruh) kerana kegiatan pembalakkan yang belaku di sepanjang sungai Kelantan atau kerana empangan Kenyir yang kononnya menjadi bala buruk dari pemikiran singkat sang janapari.

Indah dunia ini jika semua pemimpin seperti sangjanapari ini, musibah datang sebagai amaran dan peringatan kepada perilaku manusia sendiri terutama dalam menjaga keseimbangan ekosistem dan kawasan tadahan hujan. Siasat dulu pasal pengondolan hutan yang jelas macam sijanapari ini cuba “menyorok bangkai gajah dengan nyiru”


Sijanapari juga agak menyedihkan adakah dia tak tahu sekarang Malaysia/Asia sedang dilanda ribut tropika (JANGMI) yang membawa taburan hujan yang lebih tinggi berbanding sebelum sebelum ini. 

 

sumber gambar : Dr Asyraf Wajdi Dusuki

MUSIBAH BANJIR KERANA KERAKUSAN MANUSIAAmat terkejut, sedih dan kecewa apabila berkesempatan melalui ruang udara Gua Musang dan Kuala Krai ketika misi menghantar bekalan kepada 200 orang asli di Hau G.Musang dengan helikopter, menyaksikan bagaimana gunung-ganang ditarah untuk pembalakan dengan begitu rakus sekali yg saya secara peribadi percaya menjadi punca utama banjir besar kali ini di Kelantan.

Benarlah firman Allah dalam Surah As-Syura ayat 30:


 وَمَا أَصَابَكُمْ مِنْ مُصِيبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ وَيَعْفُو عَنْ كَثِيرٍ

“Dan apa jua yg menimpa kamu dari sesuatu kesusahan bala bencana, maka ia adalah disebabkan perbuatan perbuatan daripada tangan tangan kamu sendiri.”

Saya mengajak seluruh rakyat mendesak kerajaan negeri menghentikan segera pemberian lesen2 balak dan segala kerja2 penarahan mesti dihentikan serta merta. – Dr. Asyraf


Husam Husam..Dulu PRU Rumah / Kuates penjawat awam Putrajaya pun ko nak let go…Sekarang Kelantan..kah kah kah bodoh macam kambing. Yang sokong dia lagi bodoh..bodoh macam babi!

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*