Gambar Pemimpin Berpesta Arak #OctoberFest #DAP #MCA

Presiden MCA hormati keputusan batal pesta arak

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) membatalkan permohonan penganjuran Better Beer Festival 2017 yang sepatutnya dianjurkan tidak lama lagi. Pembatalan ini adalah berdasarkan kepada faktor keselamatan. Pembatalanini juga disambut baik oleh Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Datuk Liow menyetujui pembatalan ini kerana ia melibatkan keselamatan, namun jika ia melibatkan sensitiviti politik mahupun agama, beliau mungkin tidak dapat menerimanya.
“Jika ia adalah kerana sensitiviti politik atau agama, maka saya tidak boleh menerimanya. Tetapi jika ia adalah soal keselamatan, ini sesuatu yang tak mengecewakan saya,” Kata Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Sikap Datuk Liow ini patut dipuji kerana pemikiran beliau yang matang dan juga bertolak ansur. Tambahan lain, minum arak di khayalak ramai dengan kuantiti yang banyak amatlah merbahaya.
Seseorang individu yang minum arak terlalu banyak boelh hilang pertimbangan dan kewarasan akal. Ini boleh membawa mereka melakukan sesuatu tanpa mereka sedari. Antara implikasi yang boleh terjadi ialah pergaduhan, serangan seksual, kes-kes jenayah dan lebih teruk lagi boleh mengakibatkan kemalangan jika memandu semasa dalam keadaan mabuk.
Perkara-perkara seperti ini yang harus dielak kerana akan melibatkan orang ramai. Ini juga turut dipertimbangkan oleh pihak DBKL dalam membatalkan penganjuran pesta ini.
Namun, pihak DAP masih tidak dapat menerima pembatalan ini dan terus-menerus mengaitkannya dengan politik. Malah mengatakan bahawa meminum arak dikhayalak ramai adalah budaya masyarakat Cina. Tetapi kenapa Datuk Liow boleh menerima pembatalan ini? Ini kerana, Datuk Liow masih boleh membuat pertimbangan baik buruk sesuatu program itu.
Kenyataan DAP itu sedikit sebanyak mencalarkan imej masyarakat Cina apabila dilabel sebagai kaki botol dan gemar mabuk. Itu ke yang DAP mahu?
Yang undi puak DAP pada PRU lepas agak-agak nak lagi ke undi mereka pada PRU yang akan datang?
Sebelum ini pun tiada penganjuran pesta arak ini, dan masyarakat Cina pun okay sahaja. Kenapa baru sekarang nak kait dengan budaya? Agenda DAP ke ni nak politikkan isu?
Dikongsikan bersama buat tatapan pengundi Pakatan Harapan, Inilah contoh pemimpin DAP yang memang jenis kaki botol?

Gambar : Sumber pelbagai

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*