Generasi Pelacur Mahu Jadi Ketua Hari Ini

keturunan Pelacur

Sejarah Pelacuran Di Tanah Melayu

Chinadoll dah lama masuk ke negara ini zaman dulu dah ada, jangan la kita marah sangat kat anwar tu, zaman dia kecik2 mesti dia teringin nak berchinadoll hahaha..

Agak terlalu kasar ea bahasa tu tapi nak tulis lembut lemah gemalai memang depa takkan paham apa maksud yang aku cuba terangkan disini, ini bukan aku nak menyemarakan perpecahan kaum, lagipun penulis Budakbenteng aku rasa patut dikongsikan bersama korang, ambil dan renungkan secara positif Credit to Budakbenteng :
Sekiranya anda pernah menonton dokumentari dalam bahasa mandarin di 8TV anda mungkin pernah menonton cerita mengenai asal usul mulanya perniagaan pelacuran berlaku ditanah melayu.

Dan antara fakta menarik yang boleh dikongsikan ialah bagaimana pelacuran di negara ini bermula. Menurut dokumentari yang disiarkan, pelacuran sebelum ini adalah halal di sisi undang2 di Tanah Melayu sebelum tahun 1870an. Tiada sebarang undang2 di Malaya ketika itu yang melarang aktiviti ini.
Kebanyakkan pelacuran yang berkembang adalah disebabkan permintaan daripada buruh2 asing yang dibawa masuk bekerja ke dalam Malaya. Oleh kerana tuntutan ini, banyak gadis belasan tahun dan ada di antaranya berumur semuda 4 tahun dibawa masuk menjadi barang dagangan. Mereka kebanyakkannya berasal daripada tanah besar China.
Di China, aktiviti ini dilihat sebagai satu perdagangan yang amat menguntungkan. Bermulanya perdagangan manusia di China untuk pelacuran adalah apabila ramai buruh dari negara tersebut dibawa masuk ke Amerika Syarikat yang pada ketika itu sedang pesat membangun.
Aktiviti pelacuran ini disebabkan oleh beberapa perkara; iaitu:
  • Untuk melangsaikan hutang
  • Sebagai gadaian kerana berhutang yang akhirnya terjebak ke kancah pelacuran
  • Penipuan
  • Sukarela
Antara tempat terawal di negara yang berkembang pesat dengan aktiviti ini ialah di Pulau Pinang dan juga di Kuala Lumpur di mana banyak buruh asing dari negara China berada. Malah terdapat persatuan yang diwujudkan untuk melindungi para pelacur ini, kerana kebanyakan daripada pelacur ini adalah di bawah umur, dan adakalanya menjadi mangsa penderaan. Malah ada kes yang melibatkan pelacur dibunuh setelah ‘tuannya’ jemu dengannya.
cina darah pelacur
Permerdagangan orang sebegini menjadi satu pengerak ekonomi negara China satu masa dahulu, di mana setiap seorang wanita yang dijual oleh keluarganya boleh mendapat subsidi tertentu daripada kumpulan kongsi tertentu seperti beras, pakaian, serta duit untuk sara hidup. Oleh sebab itu, ramai keluarga di China suka beranak ramai kerana bagi mereka, lebih ramai anak terutama perempuan, lebih membawa tuah kepada keluarga.
Di Tanah Melayu, limpahan aktiviti pelacuran ini telah menjadikan satu masalah. Lalu, keadaan yang tidak terkawal memaksa pihak Inggeris yang memerintah Tanah Melayu pada masa itu mewujudkan Ordinan Wanita dan Gadis 1870 yang menetapkan bahawa setiap rumah pelacuran dan rumah sundal didaftar.
للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*