GST Membabi Buta #GST #kitaLawan

Lantaran pada 1 April 2015 ini akan dilaksanakan pertukaran cukai SST (Sales and Services Tax) kepada GST (Goods and Services Tax). Serangan berterusan yang tidak memberi kesedaran yang baik kepada rakyat khususnya.
Pembangkang hanya memburuk-burukkan dan menakutkan rakyat dengan GST. Hanya kerana tidak bersetuju dengan perkembangan yang baik untuk negara dan rakyat mereka membuat pelbagai andaian dan tuduhan buruk terhadap GST sedangkan tidak menjelaskan maksud sebenar GST ini digantikan dengan SST.


Dari serangan serangan tidak ilmiah dah terus terusan membodohkan rakyat (seperti gambar gamabr ini) ia jelas dilubuk hati pembangkang di Malaysia penuh kebusukan hati dan tidak memikirkan hal membantu rakyat dan memajukan negara, Bila ditanya berapa SST ramai tak tau tak reti, tapi disoal pasal GST yang duduk dalam hutan pun tak habis bersembang konon pandai sangat sedangkan ia hanya didedahkan yang buruk sahaja yang manfaatnya tidak!


Boleh download e-book tentang GST disini :
(Klik GST untuk dapatkan panduan)

atau

http://gst.customs.gov.my/ 
(juga boleh diaksess dalam versi Bahasa Malaysia)
Cukai Barang dan Perkhidmatan atau CBP adalah cukai kepenggunaan berasaskan konsep nilai tambah. Berbeza dengan cukai jualan dan cukai perkhidmatan yang merupakan cukai seperingkat, CBP adalah cukai berperingkat. Pembayaran cukai dibuat di setiap peringkat oleh perantara dalam proses pengeluaran dan pengedaran. Cukai itu sendiri bukan merupakan suatu kos kepada perantara kerana mereka boleh menuntut kembali CBP yang telah dikenakan ke atas input perniagaan mereka.

CBP dikenakan ke atas barang dan perkhidmatan di setiap peringkat pengeluaran dan pengedaran dalam rantaian pembekalan termasuk pengimportan barang dan perkhidmatan

ia adalah cukai untuk menggantikan cukai jualan dan cukai perkhidmatan (SST) semasa

Kebanyakan negara telah melaksanakan CBP/VAT kerana tidak berpuas hati dengan struktur cukai kepenggunaan mereka. Ketidakpuasan ini adalah kerana salah satu atau kesemua perkara-perkara berikut:
  • cukai kepenggunaan dalam bentuk cukai jualan yang sedia ada tidak memuaskan;
  • permintaan untuk mengurangkan kadar cukai lain; atau
  • sistem cukai yang sedia ada tidak seiring dengan pembangunan ekonomi.

Bagi Malaysia, pengenalan CBP adalah merupakan sebahagian daripada program penyusunan semula cukai oleh Kerajaan ke arah menjadikan sistem percukaian.lebih cekap, berkesan, telus, mesra perniagaan dan berupaya menjana punca hasil yang stabil. CBP adalah menggantikan cukai kepenggunaan semasa yang terdiri daripada SST. Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Kementerian Kewangan, CBP boleh mengatasi pelbagai kelemahan yang wujud di bawah SST iaitu:
cukai bertindih;
  • isu pindahan harga dan pindahan nilai;
  • tiada pelepasan cukai sepenuhnya ke atas barang yang dieksport;
  • tidak menggalakkan integrasi menegak; dan
  • karenah birokrasi.
[baca lagi sini]

ha ha ha sadis VIDEO nie!

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*