Hati² Memilih Pewangi!!!

Guys, Jangan kita duk calit jek minyak wangi sebarangan semasa solat, maklum la ada yang balun sembur pewangi pasar malam yang was-was isi kandungannya..Dalam nak mengikut sunnah tu kang tak pasal jatuh berdosa pulak, berhati-hati!!
Dulu gempar gerakan pengamal pukau guna minyak wangi, konon² nak jual minyak wangi..lalu dicalit(cuit) skit ditangan, badan @ lengan..
Ada pendapat mengatakan bau badan (ketiak) lelaki (mungkin pada pasangnya) dapat menghilangkan strees kaum hawa, jika tidak kenapa setiap manusia ada bau badan masing² dan berlainan plak tu?
Beberapa bahan kimia yang biasa terkandung dalam perfume:
Antara lain ethanol, benzaldehyde, benzyl acetate, a-pinene, acetone, benzyl alcohol, ethyl acetate, linalool, a-terpinene, methylene chloride, a-terpineol, camphor, dan limonene. Memang, sebagian dari bahan ini memang tidak berbahaya bagi tubuh. Tapi, sebagian lagi bisa menyebabkan otot tubuh tegang, lebih mudah marah, asma, sakit persendian, kelelahan, tenggorok gatal, sakit kepala, batuk, dan iritasi kulit.
Jadi, aroma perfume atau wewangian tubuh lainnya yang dianggap boleh membuat pemakainya lebih atraktif, ternyata juga boleh mengganggu kesehatan. Setidaknya, untuk menyeimbangkan racun yang masuk ke dalam tubuh,sebaiknya anda lindungi tubuh dengan asupan makanan yang mengandung antioksidan tinggi, seperti buah-buahan dan sayuran.
Teman bukan nak menutup rezeki penjual pewangi RM10 kat pasar malam tu, dikuatiri ada bahan² yang berunsur najis didalam pewangi tersebut, maklum la mende murah he he he..dah yang berharga ratusan ringgit tu pulak jgn leh isytihar halal pulok…Wallahualam
KENAPA TIDAK KITA GUNAKAN SAHAJA ‘KASTURI’
Asal usul kasturi :-
Dari ‘Aisyah r.a, “Seorang wanita bertanya kepada Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam tentang cara mandi dari haid. Beliau lalu memerintahkan wanita itu bagaimana cara mandi. Beliau bersabda: “Ambillah sepotong kapas yang diberi kasturi lalu bersucilah.” Wanita itu bertanya, “Bagaimana aku bersucinya? Beliau menjawab: “Bersucilah dengan kapas itu!” Wanita itu berkata lagi, “Bagaimana caranya aku bersuci?” Beliau bersabda: “Bersucilah dengan menggunakan kapas itu!” Wanita itu bertanya lagi, “Bagaimana caranya?” Maka Beliau berkata, “Subhaanallah. Bersucilah kamu!” Lalu aku menarik wanita itu kearahku, lalu aku katakan, “Kamu bersihkan sisa darahnya dengan kapas itu.” (HR al-Bukhari)
Ramai yang biasa mendengar atau pernah mendengarnya tetapi tidak pernah tahu apa dan dari mana asal-usulnya. Itulah kasturi. Apa sahaja haruman, wangian dan kebaikan akan dikaitkan dengan kasturi. Di atas adalah antara hadis-hadis Nabi s.a.w. yang menyebutkan tentang kasturi.
Inilah rupa bentuk kijang yang menghasilkan kasturi.
Kasturi bila dikeluarkan dari sarungnya
Ini pula rupa bentuk kasturi yang masih dalam sarungnya
Anugerah Kijang Jantan
Kasturi bertindak sebagai agen penyebar haruman selain dipercayai mempunyai kelebihan dalam dunia perubatan tradisional. Ia merupakan entiti paling berharga yang didatangkan dari tubuh kijang jantan.
‘BAHAWA dinding-dinding syurga itu batu-bata dari perak dan emas. Tanahnya pohon kimkuma (Za’faran) dan buminya kasturi.’ Mengamati petikan hadis riwayat Al-Bazzar ini membayangkan kepada kita betapa keenakan bauan kasturi itu sudah lama disebut dan disampaikan dari mulut ke mulut.
Sekian lama merentangi latar zaman, waktu dan masyarakat, rahsia kehebatan kasturi terus diperkata. Hinggakan apa sahaja yang berbau harum dikaitkan dengannya.
Ungkapan ‘seharum kasturi’ juga mudah ditemui dalam bait puisi turun-temurun, lirik lagu cinta dan juga bicara romantis.
Namun, sejauh manakah kita mengetahui dari mana datangnya bahan yang istimewa ini? Bagi yang keliru, kasturi disangkakan ekstrak pati bunga, buah-buahan atau kulit kayu, sebagai mana dalam industri pembuatan minyak wangi.
Sebenarnya, istilah kasturi (bahasa Inggeris: musk) merujuk kepada kandungan yang terdapat dalam bintil kelenjar kijang jantan.
Walaupun kerap ditemukan di bahagian antara perut dan genital, kasturi juga bukan janggal jika ia tumbuh di bahagian-bahagian lain haiwan tersebut, seperti di leher, badan atas dan juga kepala.
Apabila tertanggal atau dipotong dari tubuh kijang tersebut, bintil kasturi yang mengering membuatkan kandungan berwarna merah keperangan berubah menjadi hitam dan keras.
Jika ditekan kuat atau diketuk, butiran kecil akan terkeluar darinya dan bahan itulah yang dicampur bersama minyak atau ekstrak wangian beralkohol.
Sejak ratusan tahun lalu, ia digunakan dalam pembuatan wangi-wangian. Kasturi juga bertindak sebagai agen penyebar haruman selain dipercayai menjadikan bau haruman lebih tahan lama. Pendek kata, ia merupakan produk haiwan yang paling berharga dan haiwan tertentu sahaja menghasilkannya.
Dalam dunia ini, hanya terdapat lima jenis haiwan yang menghasilkan kasturi iaitu kijang jantan, lembu, musang, kura-kura dan tikus. Paling popular adalah kasturi kijang jantan yang hidup di pergunungan Himalaya. Bukan tikus yang macam kita jumpa di lorong dan longkang, tapi jenis tikus yang besar saiznya.
Apa yang dimaksudkan adalah rodensia besar seperti memerang iaitu tikus muskrat (Ondatra zibethicus). 
Dalam bidang perubatan tradisional kasturi dipercayai mampu mengembalikan kesedaran seseorang yang pitam atau pengsan, melancarkan peredaran darah, merangsang penyingkiran darah haid, mengurangkan kesan bengkak dan meredakan kesakitan.
Oleh kerana spesies kijang yang menghasilkan kasturi sukar ditemui, saintis beralih kepada sains dan teknologi untuk mengembangkan potensi perubatan.
Ia dilakukan dengan penternakan artifisial mamalia tersebut seterusnya mengekstrak bintil kasturi tanpa perlu membunuh kijang. Pengambilan bintil kelenjar itu secara berjadual menggalakkan penghasilan kasturi sekali gus mendorong upaya reproduksinya.
Kasturi diangkat sebagai penawar ajaib di kalangan masyarakat konvensional di Nepal, Pakistan, Siberia dan Mongolia.
Di India pula, penggunaan kasturi telah lama diserap dalam kaedah perubatan Ayurveda. Kononnya, ia mampu meredakan penyakit asma, ekzema, demam, sakit kepala dan ulser. Bagaimanapun, pembuktian klinikal masih dijalankan tentang dakwaan tersebut.
Kegunaan paling popular adalah dalam industri pembuatan minyak wangi. Baik minyak wangi atau atar yang didatangkan dari Mekah atau India, terdapat juga pengusaha yang memasukkan butiran kasturi itu ke dalam botol jualan. Ia akan menambah nilai harganya.
Ada yang keliru tentang hukum ia digunakan untuk bersembahyang. Kalau hendak mengulas lebih mendalam tentang itu, saya kurang arif.
Dianjurkan pertanyaan ini kepada Mufti Johor, Datuk Noh Gadot berkata, kekeliruan mengenai hukum sah dibawa sembahyang ini terjadi memandangkan kasturi berasal dari haiwan.
Selain faktor itu, bintil kelenjar ini juga ‘dipisahkan’ dari tubuh haiwan tersebut ketika ia masih hidup, atau tidak disembelih.
“Sama seperti bulu kambing (yang telah dibersihkan) digunakan sebagai alas atau dijadikan sebahagian daripada pakaian ketika bersembahyang, begitulah juga dengan kasturi.
“Hakikatnya, ia adalah entiti yang wujud secara sendiri pada tubuh haiwan itu. Oleh kerana sifatnya yang bersih, kasturi tidak melanggar syarat sah solat bagi seseorang yang memakai harumannya,” jelas Noh.
Kepelbagaian Minyak Kasturi
Kasturi bukalah hanya semata-mata digunakan sebagai bahan pewangi tetapi penggunaan kasturi telah lama diserap dalam kaedah perubatan Ayurveda ( india ) dan barat .Ia nya mampu meredakan penyakit asma, angin medu, selsema, demam, sakit kepala ,histeria, darah gemuruh , luka luaran , pendarahan dalaman dan ulser.
Di Bangladesh dan Pakistan mengambil isian kasturi untuk dimakan kerana percaya ia mempunyai khasiat perubatan yang menyembuhkan penyakit luka dalaman.
Dalam bidang perubatan tradisional, kasturi dipercayai mampu mengembalikan kesedaran seseorang yang pitam atau pengsan, melancarkan peredaran darah, merangsang penyingkiran darah haid, mengurangkan kesan bengkak ,penggunaan sebagai minyak urut dan meredakan kesakitan.
Menjadi kekeliruan bagi panganut penganut islam dalam pemakaian darah kasturi kerana telah difahami bahawa darah atau daging yang tertanggal dari binatang yang masih hidup adalah tidak suci dimakan atau digunakan, tetapi dalam persoalan darah Kasturi agama Islam membenarkan penggunaannya dengan beberapa syarat.
Antaranya:
1) Hendaklah darah yang berada di dalam bintil tersebut sudah membeku menjadi ketulan yang keras , ianya tidak bersifat cecair.
2) Jika ketika selagimana bintil kasturi itu diambil tidak terkena najis maka ianya suci digunakan.
3) Kasturi yang diambil dari Kijang jantan yang telah mati hukumnya najis.
4) Selagimana darah Kasturi tidak dicampuri oleh benda benda yang diharamkan oleh syariat, ianya suci.
Rujukan : Sabilul Muhtadiin Jilid 1 Bab Najis dan menghilangkanya -m/surat 36-37.
KHASIAT MINYAK KASTURI
Memberi kekuatan pada roh:
Haruman adalah santapan roh, manakala kasturi adalah merupakan sewangi-wangi dan sebaik-baik haruman sebagaimana sabda
Nabi SAW:“Sebaik-baik wangian adalah minyak kasturi” (Hadis Riwayat Muslim)


– Menenangkan Jiwa

– Mencerdaskan akal dan menyihatkan otak

– Menghilangkan ketakutan dan kebimbangan

– Menghilangkan debaran jantung

– Menghilangkan Sesak Nafas

– Melegakan Lelah (Asma)

– Menyedarkan orang yang pengsan

– Memperkuatkan organ luaran tubuh

– Memperkuatkan organ dalaman tubuh

– Menghilangkan rasa gementar

– Menghilangkan sejuk tubuh

– Membuang angin yang berlebihan dalam tubuh

– Menawarkan racun atau bisa-bisa binatang

– Menghilangkan kesakitan sewaktu kencing

– Menjernihkan mata putih pada mata

– Berfungsi memelihara kesihatan secara keseluruhan

– Mencegah wabak penyakit

– Menghindarkan dari angin Ahmar

– Menghilangkan sakit kepala

– Melindungi dari gigitan nyamuk dan lalat

– Darah gemuruh

– Sesak nafas

– Selsema

– Hysteria

– Menyejukan badan

– Melembutkan kulit

– Urut sakit sendi

– Rawatan luka luar dan dalam

– Sengatan serangga
Meredhakan Allah SWT, menyukakan para malaikat dan orang-orang soleh, dan sebaliknya dapat mengusirkan syaitan laknatullah dan kuncu-kuncunya.
Menurut Imam Syafie R.A. bahawa antara perkara yang dapat menguatkan badan jasmani ialah dengan mencium bau-bauan yang harum (spt kasturi).
*DS- Bukan penjual minyak wangi ea 🙂
للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*