@HishammuddinH2O : Portal Malaysian-Insider Penulisan Bebaur Hasutan

12 tahun jangka hayat pada kereta tidak akan menjejaskan rakyat Malaysia, kata Hishammuddin 

(itulah tajuk yang telah dialih bahasa dari penulisan Malaysian Insider)


Cadangan untuk menghadkan jangka hayat ke atas kereta tidak akan pemilik beban dengan hutang , kata Menteri Pengangkutan bertindak Datuk Seri Hishammuddin Hussein ( gambar) . Putrajaya condong ke arah mengenakan polisi akhir hayat kenderaan tetapi butir-butir cadangan itu masih belum dimuktamadkan.

“Saya perlu mencari satu mekanisme supaya rakyat tidak akan terlalu terjejas atau dibebani dengan kos sara hidup ,” katanya hari ini. “Kita mungkin perlu pergi ke hadapan dengan apa yang telah dicadangkan tetapi mungkin terdapat mekanisme yang tidak akan menimbulkan beban yang tidak perlu, ” katanya.
Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Aziz Kaprawi berkata bahawa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan membuat keputusan tidak lama lagi di atas dasar untuk mengenakan jangka hayat ke atas kereta. Semalam, Parti Keadilan Rakyat strategi Rafizi Ramli membantah cadangan itu, berkata ia akan memburukkan lagi kewangan rakyat kerana kebanyakan rakyat Malaysia ke atas pinjaman kereta sembilan tahun dan perlu mengambil hutang kereta baru tiga tahun selepas.
Hishammuddin bersetuju dengan hujah Rafizi yang pergi dari satu hutang kereta yang lain akan meningkatkan hutang isi rumah. Bagaimanapun, beliau berkata bahawa “terdapat banyak cara untuk mengatasi masalah ini “, tanpa mengulas lebih lanjut.
Ketua Pengarah Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (Miros) Profesor Dr Wong Shaw Voon berkata Jumaat lalu bahawa kereta berusia lebih 12 tahun tidak selamat untuk berada di jalan raya .
“Terdapat risiko yang lebih tinggi kematian dalam kemalangan kerana kereta itu boleh rosak tanpa pemandu menyedari ia . Kebanyakan kereta direka untuk mempunyai jangka hayat lima hingga 12 tahun, ” katanya.
Pada bulan Februari tahun ini, Institut Automotif Malaysia mencadangkan supaya kenderaan yang lebih tua daripada 10 tahun tidak berada di jalan raya jika Putrajaya memutuskan untuk pergi ke hadapan dengan kenderaan polisi akhir hayat penuh. Persatuan pengguna Fomca telah membantah cadangan itu sebelum ini dan mencadangkan bahawa kereta lebih daripada 15 tahun harus tertakluk kepada ujian jalanraya .
Terdapat lebih daripada 22 juta kenderaan di jalan raya di negara ini dengan lebih daripada lima juta lebih tua daripada 10 tahun. – November 19 , 2013. [tranlate]Daeng :
Hishammudin Hussien dalam laman twitternya menolak cadangan pelaksanaan akan hal ini dan portal MI telah menyalah tafsirkan apa yang cuba H2O perkatakan. 

Malah H2O memberitahu bahawasanya cadangan ini bukan lah dari beliau dan ia adalah dari seorang pakar iaitu Profesor Dr Wong Shaw Voon kenapa pula H2O perlu dikambing hitamkan sedangkan beliau hanya mengulas apa yang benar?

Portal Malaysian-Insider suku sakat Malaysia-kini memang terkenal dengan kepukimakan puak puak pembangkang yang mana suka memutarbelitkan fakta sehingga menimbulkan kemarahan rakyat. Sedangkan butir butir pelaksaan akan perkara ini masih dalam pembincangan.

Pihak peminjam pinjaman jual beli kereta juga mesti memikirkan cara yang terbaik dalam meringankan beban hutang (melibatkan jual beli kereta) rakyat walaupun kita sedia maklum pinjaman bank untuk pembelian kereta kebiasaannya memakan masa 7-9 tahun. Takkan baru pakai 2-3 tahun kereta habis bayar nak dihumban ke kedai besi buruk. Siapa boleh terima cadangan semborono ini?!

Aku tengok dalam ruangan komen disana bukan main sedap puak puak pembangkang mengkritik H2O sedangkan beliau sendiri jelas dengan pendirian beliau!للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.