Ikan Patin Babi Batu Gajah

Diceritakan oleh seorang rakan :

BERITA PANAS!!!Bila mana Allah nak tunjuk pada kita supaya kita berfikir dimana HALAH HARAM.
Lokasi di Jalan Ipoh-Batu Gajah, IPOH PERAK.
Sebuah kolam penternakan ikan patin telah pecah dan menjadi tumpuan semua warga ipoh. semalam 06/07/2014
Bila mana saya sampai. Satu pekara yang amat mengejutkan, Apabila kolam kering segala rahsia terbongkar.terdapat TULANG BABI dan TENGKORAK KEPALA BABI di dasar kolam.

YA, ikan tu makan babi dan kita makan ikan BABI itu…tidak dinafikn ramai penternak ikan non-muslim memilih BABI sebagai makanan segera menggantikan dedak ikan yang harganya lingkungan RM3 perkg. Biasa kita dengar pengusaha kolam ikan beri makan usus ayam atau bangkai ayam (direbus). Ini kali ini sekujur tubuh BABI di campak ke dalam kolam ternakkan.

Barangkali inilah caranya mereka memanfaatkan babi yang mati atau lebihan daging babi yang tidak terjual. Saya ingin nasihatkan kalau boleh jangan la makan ikan keli,ikan patin dan ikan kolam yang diusahakan oleh pengusaha non-muslim. 

Kepada pengusaha kedai makanan sila rujuk semula dari mana anda mendapatkan bekalan ikan kolam/sangkar yang anda guna untuk menyajikan hidangan kepada pelanggan anda. Sama sama kita merubah kepada keadaan yang lebih baik.

Difahamkan terdapat beberapa buah kolam memancing ikan disekitar Ipoh, adakah mereka mengambil stock ikan hidup dari kolam yang sama?! (kedai makan jangan cakap la..memang banyak) – sumber gambar

Imbas kembali kisah :
Tangkap Bagi Makan Usus Babi Pada Ikan Patin Ikan Talapia dan Ikan Keli.

Isi perut ikan terdapat bulu Babi
“Kenapa tidak boleh beri makan usus babi pada ikan saya? bukankah kami sudah bayar cukai, sepatutnya ini hak kami dan hak rakyat untuk beri makan usus pada ikan. Yang tak boleh makan babi itu hanyalah Melayu. Jadi itu adalah masalah peribadi, mana boleh tangkap saya gunakan masalah peribadi. Lagipun tiada Melayu mati lagi makan ikan saya ini. Jika ikan saya tak boleh beri makan usus babi, inilah punca rasis.”

“You kena beri kebebasan untuk kami beri makan apa sahaja, kerana kami sudah bayar cukai. lesen berniaga nanti saya apply la, ramai juga orang tak apply lesen, betul double standard la you ni! janganlah menidakkan hak orang cina. apa guna orang cina bayar cukai jika tak boleh beri ikan saya makan usus babi? Wakil Rakyat Rawang pun tidak marah, you mau kacau pula!” kata pemilik pengusaha cina tersebut.

Perang mulut berlaku apabila seorang pemilik perusahaan pemprosesan babi milik cina tanpa lesen menjadikan organ dalaman iaitu usus babi sebagai makanan ternakan kepada ikan patin, ikan talapia dan ikan keli sebelum dijual dan dipasarkan pada peniaga peniaga cina. Sumber mengatakan ikan patin, ikan talapia dan ikan keli yang dipasarkan oleh peniaga cina ini adalah khas untuk pelaggan Melayu.

Ikan patin, ikan talapia dan ikan keli itu diternak dengan menggunakan kaedah sangkar di lombong dan kolam berhampiran. Penemuan itu dibuat dalam satu operasi bersepadu yang diketuai oleh Unit Tindakan Khas (UTK) Dipertua Majlis Perbandaran, C Paramasivam, di Jalan Kundang, Kampung Sungai Bakau. Pengusaha ini akhirnya bertengkar dan menghalang penguatkuasa
Operasi turut dijalan ke atas dua premis kilang cina yang membuat tauhi kering dimana membuat tauhu bersebelahan tempat proses babi di Taman Perindustrian Puteri Permai. Paramasivam memberikan notis 30 hari sebelum premisnya dikenakan tindakan roboh, sita dan kompaun RM6000 diatas pelbagai kesalahan. Antara kesalahannya adalah:
  • Berniaga tanpa lesen iaitu secara haram
  • Menyimpan daging babi tanpa lesen
  • Tidak mematuhi prosedur penyediaan makanan
  • Memberi tali perut babi dan usus kepada ikan
Oh Babi punya babi…

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*