Isu Proton Hanya Alas Kaki Pakatan #Proton

KFC dalam negara kita walaupun sudah dipunyai syarikat di Malaysia, tetap kita pandang sebagai syarikat dari Kentucky, USA.

Mc Donalds walaupun ada syarikat Arab beli, tetap kita kata ia dari Illinois, USA. Dan kita juga kata ia bagi dana pada Yahudi.

Kalaulah Proton nak dibeli oleh syarikat luar pun, Proton tetap dianggap sebagai kereta nasional negara kita. Tiada isu soal menjual kedaulatan negara kerana sebelum ini Proton telah pun diswastakan.

Kalau nak cerita pasal keuntungan, sebelum ini tak pastilah dah untung berapa banyak. Yang kita dengar, kerajaan terpaksa bailout untuk bantu Proton.

Kalau nak cerita pasal teknologi, kita dah biasa dengar kereta Proton cermin pun selalu rosak, getah pintu pun asyik rosak. Kereta Iriz saya pun, baru keluar kedai 3 hari dah kena towing balik ke HQ sebab brake pad rosak. Terkenangkan semangat patriotik, kami sokong beli Proton juga.

Kalaulah Tun M nak sangat pegang Proton, mengapa tidak minta anak-anaknya yang Billionair beli saham-saham Proton tu? Sebelum ni, boleh pula beli syarikat arak San Miguel dari luar negara dan Esso & Mobil ditukar kepada Petron.

Tuduhan kata kerajaan tak jaga kedaulatan negara sebab Proton silap besarlah. Sebabnya, DS Najib sendiri guna Proton Perdana sebagai kenderaan rasminya. Menteri-menteri, MB di negeri di bawah BN pun guna Proton Perdana.

Bagaimana kita nak percaya pada DAP dan PKR, kalau kenderaan rasmi MB, CM dan Exco di Penang dan Selangor pun tak guna Proton, mereka guna kereta berjenama import. Tiba-tiba nak minta orang undi Pakatan dia pulak. Tak malukah?

Selalunya yang saya perhatikan, orang yang acah-acah sokong Tun M tu pun tak guna kereta Proton. Pembangkang pun kutuk-kutuk Proton tin Milo masa Tun M jadi PM.

Tak malukah acah-acah patriotik?

credit : Facebook Jamal Rafaie


TAK LUPA semasa 11 Bulan Nizar Jamaulddin badut DAP jadi MB Perak antara usaha pertama beliau mempatriotikan Proton adalah dengan menukarkan semua kenderaan rasmi Kerajaan Negeri Proton Perdana kepada Toyota Camry. – Daengselili

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*