James Tan Juruterbang Paling Muda Bakal Cipta Rekod Dunia

Ayah mana tidak bangga? Ibu mana tidak tersentuh melihat kejayaan anak muda mereka mencipta sejarah dalam Negara Malaysia yang tercinta, Syabas Kapten James Tan yang baru berusia 21 tahun bakal mencipta rekod dunia dalam bidang penerbangan!
“Dengan konsep 1Malaysia, saya akan cuba melakukan yang terbaik untuk mengharumkan Malaysia di mata dunia. Saya harap usaha ini akan memberi motivasi kepada lebih banyak belia Malaysia untuk menyahut cabaran-cabaran dunia,” katanya selepas menerima bendera kebangsaan daripada Najib sempena Pameran Maritim dan Udara Antarabangsa Langkawi (LIMA), di sini.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menyerahkan ‘Jalur Gemilang’ kepada Kapten James Tan, yang pada usia 21 tahun, mencuba menjadi juruterbang termuda melakukan penerbangan solo mengelilingi dunia.
Menggunakan pesawat N81MG Cessna, perjalanan beliau selama 50 hari akan meliputi jarak 22,000 batu nautika (41,000km) dengan singgah di 31 destinasi.
Dalam cubaannya memecahkan rekod dunia yang kini dipegang warga Switzerland Carlo Schmid, 22, tahun lepas, Tan, anak kelahiran Hulu Langat menetapkan matlamat untuk memperkasakan minda belia Malaysia menerusi misinya itu.
Tahun lepas, nama beliau disenaraikan dalam Malaysia Book of Records sebagai “The Youngest Malaysian to fly a Single Engine Piston Aircraft in an Expedition”.
Tan berkata misi beliau juga ialah untuk memberi motivasi kepada belia seluruh dunia untuk menjadi individu yang mengutamakan kejayaan dan kecemerlangan.
Sementara itu, bapanya, Tan On Chin, 58, berkata anaknya itu amat meminati kapal terbang sejak berusia lima tahun lagi dan memutuskan untuk memberi sokongan kepada anaknya itu memenuhi impiannya.
للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*