JENAYAH : Umpil Pintu Dan Rogol

Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga antara ungkapan wajar diberikan kepada perogol bersiri apabila ditahan sepasukan polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah Klang Utara di Cheras pada awal Oktober lalu.


Suspek yang berumur 37 tahun dan tidak mempunyai pengenalan diri itu, ditahan bersama-sama tiga buah telefon bimbit termasuk milik mangsa yang dirogol. Modus operandi yang digunakan dalam kejadian yang berlaku dimana suspek akan masuk ke rumah mangsa melalui pintu belakang yang diumpil. Seterusnya, suspek akan mengacukan sebilah parang dan mengarahkan mangsa diam lalu merogol mangsa dan melarikan barang-barang berharga milik mangsa.
Sehingga kini , pihak polis percaya telah berjaya menyelesaikan tiga kes yang menggunakan modus operandi yang sama di sekitar Klang Utara dan Petaling Jaya, Selangor. 
Suspek kini ditahan reman sehingga Selasa depan dan disiasat dibawah seksyen 376 Kanun Keseksaan iaitu rogol dan sekiranya disabitkan kesalahan boleh dihukum penjara selama tempoh 20 tahun dan boleh juga dikenakan sebat.
Pihak polis menasihatkan orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan pengedaran dadah di kawasan tempat tinggal diminta menyalurkan maklumat ke balai berdekatan. – Sumber
Daeng : Undang-undang masih mempunyai “lubang bocor” yang menyebabkan penjenayah berani bertindak drastik dengan perilaku seperti haiwan, isu peningkatan penganiyaan kaum wanita seperti ini mesti mendapat perhatian khusus bukan hanya mengharapkan pihak berkuasa melakukan kawalan, kita juga wajar bersama sama menjayakannya.(dah periksa tingkap/pintu depan/belakang rumah anda?)
للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*