Jenazah Anak Dikeluarkan Dari Tertimbus?! #prayforpantaitimur #prayforkelantan


Cerita Palsu Guna Gambar Tragedi Di Indonesia

Banjir di Kelantan semakin surut malah ada tempat tempat yang masih dalam kritikal dan adanya berita belaku gelombang ke 3. Walaubagaimanpun semua persiapan dan persediaan pasukan penyelamat diteruskan untuk menjejak para mangsa yang bertaburan di seluruh kawasan terjejas.
Akan tetapi ada juga manusia yang hati lebih busuk dari bangkai yang menyentap hati sanubari seluruh yang melihat gambar ini. Memang gambar ini belaku tetapi ianya bukan di Kelantan banjir kali ini.

Dalam komen gambar yang ditulis oleh pemegang id Fey Gaijin :


“Jenazah Anak Dikeluarkan oleh team kami di Kuala Krai. Masih ramai yg tertimbus..Aku sebak bro nak type..” 

Hati mana tak sebak hati mana tak sedih baca berita begini? akhirnya semua ini dusta dari pemilik akaun facebook yang tidak memikirkan langsung hati dan perasaan orang lain. Walaupun ada mangsa yang meninggal usahlah ditambah tokok cerita tak benar. mohon kita semua berhati hati dalam menulis dilaman maya.

Kisah sebenar gambar (mangsa tertimbus) diatas adalah :


Pautan itu telah dihapuskan (23 Febuari 2014) 
tetapi masih dapat dijejak gambar tersebut.


CYBERJAYA, 28 Dis – Beberapa individu diminta untuk tampil memberi keterangan tentang penyebaran berita palsu mengenai banjir yang sedang melanda beberapa negeri.

“Kami sedang menyiasat penyebaran berita palsu tentang keruntuhan Pusat Pemindahan Sekolah Manek Urai. Beberapa individu telah dikenal pasti dan mereka diminta untuk tampil ke hadapan bagi membantu siasatan,” kata Dato’ Mohamed Sharil Tarmizi, Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC).

Mereka ini diminta untuk tampil membantu siasatan:

1. Mohd Zulkifli bin Ismail (No MyKad: 821125-03-5687). Alamat terakhir: 474, Guchil 7, 18020 Kuala Krai, Kelantan

2. Roslina binti Hassan (No MyKad: 741228-03-6172). Alamat terakhir: 31, Lorong 8/SS6, Bandar Tasek Mutiara, 14120 Simpang Ampat, Pulau Pinang

3. Tengku Roslina binti Tengku Hamid (No MyKad: 880306-03-5870). Alamat terakhir: Rpt Sungai Sok, Kuala Krai, 18000 Kelantan

4. Ahmad Wafiuddin bin Ahmad Supri (No MyKad: 940729-03-5129). Alamat terakhir: Kg Manek Urai Lama, Kuala Krai, 18000 Kelantan

Mereka diminta untuk menghubungi pegawai-pegawai penyiasat MCMC, Pn Mai Zairani Zainal Abidin (019-3385009) atau En Mohamad Syukri Jamaluddin (019-2869515) dengan segera. Kerjasama mereka amat dihargai.

Orang ramai yang mempunyai maklumat tentang mereka di atas boleh juga menghubungi pegawai-pegawai penyiasat MCMC. – sumber

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*