JPJ Bakal Wujudkan Unit “TASK FORCE” #JPJ #MCA

JPJ BAKAL MEWUJUDKAN UNIT “TASK FORCE” DEMI MENINGKATKAN MUTU PENGUATKUASAAN 

Pada beberapa hari yang lalu Jabatan Pengangkutan Jalan Raya (JPJ) baru sahaja menyambut ulang tahun penubuhannya yang ke 70 tahun. Dalam kita tidak tahu rupa-rupanya sudah lama sudah lama jabatan penguatkuasaan jalan ditubuhkan di negara kita.

Sempena ulang tahunnya yang ke 70 tahun ini. Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai membuat satu kenyataan bahawa, satu unit “Task Force” bakal ditubuhkan. Ujarnya lagi, ia bertujuan untuk meningkatkan mutu penguatkuasaan operasi mereka selain mengolah serta memperbaiki undang-undang yang sedia ada demi mengurangkan pesalah trafik di jalan raya.

Menurut Liow, unit “Task Force” akan dibentuk pada bulan hadapan. Hal ini bagi memastikan kejayaan dalam mengimplementasikan sistem Keselamatan Jalan Raya (KEJARA) dan Automated Enforcement Awareness System (AWAS). 


Tambahnya lagi, sistem Merit yang berdasarkan kaedah pemotongan markah yang digunakan sejak sekian lama langsung tidak memberi kesan. Hal ini kerana, pesalah trafik tidak akan dipotong markah meritnya sekiranya mereka berjaya melunaskan saman. Namun, perkara ini amat menyukarkan lagi tindakan untuk diambil kepada mereka.

Ada baiknya seandainya unit “Task Force” ditubuhkan agar pihak JPJ dapat mengenali setiap pesalah trafik jalan raya. Sama ada yang membayar saman atau sebaliknya, meritnya tetap akan dikurangkan. Hal ini ditambah lagi dengan peningkatan jumlah pengguna jalan raya yang datang daripada pelbagai kerenah. Maka, ada perlunya sebuah unit yang seakan “Task Force”.

Syabas diucapkan kepada Datuk Seri Liow Tiong Lai yang bertekad untuk mewujudkan unit penguatkuasaan ini sejak dari awal lagi.
Sepatutnya unit seperti “Task Force” ini diperkenalkan di Malaysia. Hal ini kerana, saban tahun kadar kemalangan maut di jalan raya Malaysia masih tinggi walaupun pelbagai langkah pencegahan dilakukan. Mungkin kesedaran terhadap keselamatan jalan raya dalam kalangan rakyat masih kurang ataupun jika terkena pada diri sendiri barulah tersedar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*