“Kadar Kemalangan Jalanraya Menakutkan” – Dato’ Sri Liow Tiong Lai

Sikap pemanduan yang cuai dan mementingkan diri adalah antara punca indek kemalangan maut di Malaysia, Individu seperti ini secara langsung adalah alat pembunuh kepada para penguna jalanraya di Malaysia kerana peratus kebarangkalian untuk terlibat kepada kamalangan adalah amat tinggi.

Pada tahun 2015 sahaja 489,606 rakyat negara kita terlibat dengan kemalangan dijalan raya dari jumlah itu 6,706 dari mereka temui ajal. Jika diukur dari kerugian kepada ekonomi ini mencecah nilai billion ringgit.
Rakyat Malaysia dikenali masyarakat dunia dengan adat ketimuran dan bersopan santun tetapi ia tidak semasa memandu.

Disampin kerap mengulangi kesalahan lalu lintas, hampir segala usaha untuk mendidik para pemandu ini dikecam hebat meskipun ia menyumbang kepada keuntungan jangka masa panjang bagi kesejateraan semua rakyat.

Malah, apabila kerajaan mahu melaksanakan sistem Automated Enforcement System (AES) mereka mereka menyindir dan mengkritik tanpa memikirkan pulangan kepada para penguna jalanraya, Dan ini amat jelas melambangkan mereka (pemandu bermasalah) marah kerana mereka sememangnya suka melanggar undang undang jalanraya.
Menteri Pengangkutan Datuk Sri Liow Tiong Lai berkata semalam bahawa dalam mesyuarat Task Force kabinet berkenaan keselamatan jalanraya berpendapat sesuatu tindakan perlu dilakukan, kata Datuk Liow.
Mesyuarat berkenaan isu ini dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri , Datuk Seri Zahid Hamidi.
Antaranya iaitu 4 langkah penting akan dilaksanakan untuk mengekang kadar peningkatan kemalangan dan kecelakaan di jalanraya.
Perkara perkara yang dimaksudkan adalah menwujudkan Automated Awareness Safety System (AWAS) dan Sistem pemotongan markah Kejara. Selain itu menjadikan ia satu standard persamaan dalam maksima berat kenderaan yang dibenarkan.
Turut dibentangkan dalam mesyuarat keselamatan jalan raya ini adalah modul pelajaran keselamatan jalanraya, yang bakal diperkenalkan nanti. Bertujuan untuk mendidik para pemandu bukan hanya dengan hukuman saman semata mata.
Menurut Datuk Seri Liow badan khas keselamatan jalanraya (Task Force) juga dipersembahkan dengan statistik keselamatan ketika musim perayaan.
Liow berharap penguna jalan raya agar lebih berhati hati, selain menjadi pengguna jalanraya bertanggung jawap.
“Badan Task force kabinet ini tidak akan berjaya untuk mencapai matlamat nya jika rakyat dan badan bukan kerajaan tidak sama memainkan peranannya dalam hal ini” kata Liow.
Jika dilihat di Malaysia, kadar kematian akibat kemalangan adalah lebih tinggi dari punca punca lain (termasuk jenayah) ini menunjukkan sesuatu yang tidak sihat sedang belaku didalam kita mahu menjadi sebuah Negara yang maju dan moden tetapi masih tidak sedar akan perkara yang bakal memberikan kerugian besar kepada Negara. Bayangkan perkara ini berterusan, berapa harga nyawa yang kita akan hilang hanya kerana sikap sombong dan tidak bertanggungjawab semasa memandu.

Hal ini juga pernah ditegur oleh pendakwah terkenal Datuk Ustaz Kazim Elias yang mana beliau menegur segelintir individu yang “sombong’ ketika memandu tidak hanya kepada pemandu itu sahaja malah kenderaan yang ditampal dengan lambing (stiker) yang menunjukkan kesombongan juga memberikan pengaruh kepada yang melihatnya. Oleh itu Ustaz Kazim menyarankan agar lambing-lambang ini dibuang kerana ia tidak memberikan sebarang implikasi yang kepada permanduan.