Kedai Caj GST Pada “Pinggan Kosong” #GST

Insiden yang berlaku pada 7 Jun lepas di sebuah kedai Bak Kut Teh di Klang. Insiden ini berlaku apabila sebuah restoran telah mengecaj harga untuk pinggan kosong termasuk dengan caj GST.
Pada mulanya Mavis Law yang ke kedai tersebut untuk sarapan pagi tidak perasan mengenai perkara tersebut sehingga meneliti kembali resit yang tertulis ‘Empty Plate’ yang telah di caj sebanyak RM2.12.

Mavis pun berjumpa dengan staff dan mereka memberi alasan ‘siapa mahu bayar untuk membasuh pinggan ini’ dan setelah berbincang, mereka setuju memulangkan amaun tersebut.

Mavis mula memuatnaik kisahnya ini sebagai peringatan pada mereka yang ambil mudah tanpa sedar mudahnya kita ditipu. Kisah ini menjadi viral sekejap.
Walaupun insiden ini berakhir dengan baik kerana Mavis telah memadam status ini didalam FB miliknya, namun ia harus dijadikan pengajaran untuk pengguna lebih teliti dan tahu ke mana aliran belanja duit seharian kita pergi.

Jadilah pengguna yang bijak, jangan renyok terus resit yang dibeli, silap-silap kita di caj dengan ‘benda’ yang tiada.

Sumber : theantdaily.com


Cara mudah nak bagi rakyat mengamuk marahkan kerajaan kerana puak puak macam kerbau pendek ini memang suka mengambil kesempatan.

Walaubagaimanapun, pelanggan yang perlu bijak dan memang kena ajar peniaga macam ini, mencuri dalam berniaga. – DSR

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*