Kenapa ‘Soup Kitchen’ Tidak Lagi Beroperasi?!

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan mewujudkan rumah perlindungan untuk gelandangan di ibu negara, sebagai tambahan kepada Anjung Singgah yang disediakan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, rumah perlindungan yang akan dibangunkan dengan selesa itu dijangka siap menjelang hujung tahun ini.


“Barangkali kita akan membeli empat buah rumah kedai empat tingkat di Lorong Haji Taib untuk diubah suai (menjadi rumah perlindungan),” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan wang tunai dan keperluan asas kepada 500 penerima termasuk fakir miskin, anak yatim, ibu tunggal, orang kurang upaya (OKU) dan warga emas di sini, Sabtu.

Sementara itu, mengulas pertemuan dengan badan bukan kerajaan (NGO) yang mengendalikan ‘Soup Kitchen’ Selasa ini, Tengku Adnan berkata ia akan menjernihkan salah faham berkaitan kenyataan beliau sebelum ini selain membincangkan lokasi lebih sesuai untuk mereka meneruskan aktiviti amal.

“Saya mengalu-alukan mereka membantu kita memberi makanan kepada gelandangan malah saya sampai sekarang pun ada memberi sumbangan dalam bentuk beras kepada Soup Kitchen di Jalan Imbi.

“Jadi kita akan bincang dengan mereka bersama DBKL bagaimana untuk selesaikan masalah ini secara baik kerana kita nak juga memastikan bahawa gelandangan ini terbela,” katanya. 

Khamis lepas, Tengku Adnan berkata Soup Kitchen tidak lagi dibenar beroperasi dalam lingkungan 2 kilometer dari pusat beli-belah terkemuka Lot 10 di Jalan Bukit Bintang, yang meliputi sebahagian besar pusat bandar, berkuat kuasa serta-merta.

Beliau berkata, langkah itu adalah usaha kerajaan bagi membersihkan ibu kota daripada golongan peminta sedekah serta gelandangan dan aktiviti Soup Kitchen yang memberi makanan kepada mereka, mencemarkan imej bandar raya, terutama dari segi kebersihan. – SinarHarian
Fakta asal dimanipulasikan oleh penyokong pembangkang yang mana bersifat jahat dalam tuduhan mereka terhadap Tengku Adnan yang mana mereka menggunakan kesempatan bulan ramadhan ini untuk mengutuk tindakkan yang tidak dimaksudkan dalam ucapan Ku Nan sebelum ini.
Ada juga yang berpendapat Ku Nan  tidak wajar membuat perubahan ini dikala bulan puasa dimana ramai ingin menghulurkan sumbangan memandangkan rakyat Malaysia cukup bermurah hati pada waktu ini dan tak terkecuali juga ramai bersetuju dengan tindakan ini dimana Malaysia didalam kempen mempromosikan Malaysia sebagai destinasi pelancongan dunia perlu mengekalkan imej negara maju dan bersih kerana ibu kota Kuala Lumpur adalah tanggapan pertama pelancong seluruh dunia apabila melawat negara ini.
Bayangkan bagaimana jadinya jika kedatangan pelancong asing disambut oleh pengemis jadian dan para gelendangan yang rata-rata bukannya rakyat Malaysia?!
للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*