Kerajaan Mansuh Bahagian Pinjaman Perumahan?!

Salinan ini seperti dalam edaran Whatsapp![Info kepada penjawat Awam]

Melalui keputusan terbaru di fahaman oleh MOF melalui Perbendaharaan;

Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP) or government housing loan akan ditamatkan operasi fungsinya pd 31/12/2015. 

Selepas ini tidak akan wujud lagi bahagian perbendaharaan perumahan (BPP). Permohonan govt loan dah diswastakan bermula 1/1/2016. 

Ini menjadikan semua permohonan govt loan diperketatkan macam permohonan loan di bank2 swasta. Rekod ctos dan tanggungan pemohon diambil kira. Tak macam sebelum2 ni. Interest rate pun dah naik. 

Sebarang urusan pinjaman perumahan govt diarahkan utk diselesaikan sebelum 31/12/2015. Kalau tak sempat selesai, semua permohonan dan dokumen kena buat lain di bawah LPPSA – Lembaga Pinjaman Perumahan Sektor Swasta (nama baru bagi BPP). 
Difahamkan CIMB yg bertanggungjawab bagi tabung utk LPPSA. 

Ini seperti pernah berlaku kepada beberapa tabung biasiswa yg pernah wujud dahulu sebelum semua ditukarkan kepada pinjaman pelajaran dibawah PTPTN dan akhir2 ni dikatakan juga akan diswastakan sepenuhnya..

Menjawap pertanyaan itu..Apakah yg sebenarnya terjadi kepada laungan ekonomi negara masih berkembang pada kadar positive..??

Hishamuddin Abd Majid (Nama palsu/penipu)


SIARAN MEDIA / MEDIA RELEASE

KEMENTERIAN KEWANGAN MALAYSIA MINISTRY OF FINANCE MALAYSIA

KENYATAAN MEDIA OLEH YBHG TAN SRI DR MOHD IRWAN SERIGAR ABDULLAH, KETUA SETIAUSAHA PERBENDAHARAAN

MENGENAI PINJAMAN PERUMAHAN PENJAWAT AWAM

Kementerian Kewangan merujuk kepada kenyataan stesen tv online Astro Awani yang menyatakan bahawa kerajaan akan memberhentikan pinjaman perumahan kepada penjawat awam bagi mengukuhkan kedudukan fiskal negara adalah tidak benar. Kementerian Kewangan amat kesal kerana kenyataan tersebut disiarkan tanpa merujuk kepada pihak Kementerian terlebih dahulu.

Malah, kerajaan akan menambahbaik urusan pembiayaan pinjaman perumahan untuk penjawat awam. Untuk itu, kerajaan telah menubuhkan sebuah badan berkanun yang dikenali sebagai Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) di bawah Kementerian Kewangan untuk menguruskan semua perkara yang berkaitan dengan pinjaman perumahan penjawat awam. LPPSA akan memastikan pinjaman perumahan dibuat secara lebih efisyen dengan mengekalkan segala terma dan kemudahan sedia ada.

KEMENTERIAN KEWANGAN MALAYSIA

PUTRAJAYA
8 JULAI 2015*** Jelas fitnah hari ini bertebaran merata rata terutama individu yang mahu memburukkan kerajaan, keadaan harmoni negara kita Malaysia

Tindakkan menabur fitnah seperti ini menunjukkan hati perut pembangkang akan mengunakan apa juga cara untuk menanam sifat kebencian rakyat kepada Kerajaan.

Jika tidak kenapa edaran palsu ini direka?


للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*