KERANA DENDAM LGE Larang ADUN PKR Beri Bantuan Banjir #TolakPakatanHarapan #LawanDAP

Terdahulu, media mendedahkan sepucuk surat bertarikh 20 November daripada Ketua Setiausaha Kerajaan Negeri, Farizan Darus kepada Kah Peng yang memberitahunya tidak dibenarkan untuk mengendalikan pemberian bantuan RM700 daripada kerajaan negeri kepada mangsa banjir.

Perubahan prosedur yang kononnya untuk mempastikan rakyat di DUN Kebun Bunga tidak dipinggirkan adalah alasan bagi mengakui kebocoran surat arahan yang menyatakan bahawa wakil rakyat PKR di Pulau Pinang tidak dibenarkan menyerahkan bantuan banjir sebagaimana arahan dalam surat tersebut.

Sepucuk surat bertarikh 20 November 2017 daripada Ketua Setiausaha Kerajaan Negeri, Farizan Darus kepada Cheah Kah Peng, ADUN PKR Kebun Bunga berkaitan arahan untuk tidak membenarkan beliau mengendalikan bantuan banjir sebanyak RM700 telah didedahkan oleh pihak media. 
Sehubungan dengan itu, Guan Eng mengakui hanya Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari parti DAP yang di benarkan memberi bantuan pemberian wang tunai sebanyak RM700 kepada mangsa banjir, manakala ADUN PKR tidak dibenarkan dan ianya telah pun dibincangkan serta dipersetujui oleh setiausaha kerajaan negeri.
Perkara ini hanya boleh di maklumkan secara terperinci selepas 2 Disember 2017 iaitu selepas kesemua bantuan banjir di agihkan. Pemberian bantuan ini akan turut disertai oleh Yap Soo Huey ADUN DAP Pulau Tikus yang ternyata berbeza kawasan kerana DUN Kebun Bunga diwakili oleh wakil PKR iaitu Cheah Kah Peng.
Dua tahun lalu, 5 ADUN PKR di negeri itu telah menentang keputusan kerajaan untuk kerja – kerja menambak. Mereka ialah Ong Chin Wen (Bukit Tengah), Dr Norela Ariffin (Penanti), Dr T jayabalan (batu Uban), Lee Khai loon (Machang Bubuk) dan Cheah Kah Peng. Hal ini telah menimbulkan spekulasi bahawa tindakan Guan Eng itu merupakan motif untuk membalas dendam atas tentangan ADUN PKR tersebut.

Rujuk : watan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*