Kilang Haram Sumber Dana Politik DAP?! #DAP #LawanDAP

Pertahan Kilang Haram, Apa Kepentingan Buat Pulau Pinang?
Masih belum selesai isu rasuah yang melibatkan ‘PO1’ iaitu Ketua Menteri Pulau Pinang, kini timbul pula isu Kilang Haram di negeri tersebut yang melibatkan seorang YB dari DAP.

Terdahulu, Guan Eng dengan keras merobohkan bangunan malah kedai-kedai serta penjaja-penjaja yang beroperasi secara haram di negeri nya itu. Tetapi, sehingga kini Kilang Haram yang dibina di Sg Lembu itu masih beroperasi. Bukan untuk satu tempoh pendek tetapi dikatakan telah pun beroperasi selama 10tahun.

Mana mungkin Guan Eng terlepas pandang kilang yang bertapak selama 10 tahun di atas tanah pertanian itu. 
Kini Guan Eng seolah-olah cuba mempertahankan diri dengan memberi amaran kepada semua pihak untuk tidak menyalahkan kerajaan negeri dibawah kelolaannya. Kenapa sedemikian rupa tindakan Guan Eng? Seperti ada sesuatu yang Guan Eng cuba sembunyikan.
Malahan Guan Eng turut mengandaikan SPRM mencampuri urusan negeri jika bertindak untuk merobohkan kilang tersebut. Masih menjadi persoalan mengapa Guan Eng mempertahankan kewujudan kilang yang secara zahirnya telah terbukti membahayakan penduduk di sekitarnya. Kilang tersebut yang telah menyebabkan seramai 11 orang penduduk disahkan menghidap kanser. Apakah Guan Eng tidak peka dengan perkara ini?

Seharusnya sebagai Ketua Menteri yang juga telah menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) dengan SPRM, Guan Eng patut bekerjasama dengan pihak SPRM. Tetapi sebaliknya yang berlaku. Guan Eng pula yang mengeluarkan kenyataan yang mengelirukan rakyat.
Sikap Guan Eng yang cuba melindungi EXCO kesayangannya itu seperti meletakkan rakyat sebagai bukan keutamaan kerajaan negeri itu. Nyawa rakyat bukanlah penting buat Guan Eng.

Lebih teruk lagi, Guan Eng cuba meletakkan kesalahan tersebut kepada Barisan Nasional (BN). Walhal, kilang ini wujud pada Ogos 2008 seperti yang dapat dibuktikan pada paparan imej setelit. Dan umum juga maklum pada Ogos 2008, DAP telah menjadi kerajaan negeri Pulau Pinang. Sekali lagi, DAP cuba bersembunyi disebalik kesalahan. Pulau Pinang perlu Ketua Menteri yang baru yang lebih baik dari Guan Eng.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*