Kini 740,000 Guna Pengangkutan Awam #SPAD

Perdana Menteri Malaysia Dato’ Seri Najib Tun Razak menganjurkan Tranformasi Pengangkutan Awam, Semenjak daripada itu pelbagai inisitif telah dilaksanakan oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) yang kini membuahkan hasil dengan angka peningkatan pengguna pengangkutan awam yang mencecah ratusan juta sehari.

Hal ini belaku apabila para pengguna mula memilih pengangkutan awam adalah kerana menjimatkan masa, menjimatkan belanja dan tahap keselamatan yang jauh lebih baik berbanding memandu kenderaan sendiri untuk bergerak dari satu tempat ke tempat lain.
Jika dinilai daripada penjimatanya hanya pada kos bahan api (petrol) ianya tidak adil, kerana mengunakkan pengangkutan awam ianya jauh lebih bebaloi kerana kerana kekerapan penggunaan kenderaan persendirian menuntut kos penyelengaraan malahan terikat dengan bayaran tol (bagi kawasan ibu kota) yang kini dibelenggu dengan masalah kesesakan setiap hari terutama waktu puncak.
Laporan dari pihak Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) berkenaan “Ridership” pengangkutan awam nampak nya meningkat.
Pada laporan SPAD yang di siarkan melalui kenyataan Media nya, Pihak SPAD telah dapat menunjuk kan peningkatan pemintaan penggunaan pengangkutan awam telah meningkat misal nya Light Rail Transit (LRT) Kelana Jaya , Yang mana sangat jelas belaku pemintaan yang mendadak.
Berbanding tahun 2016 jumlah pengguna yang menggunakan mode ini adalah lingkungan 216,855 penumpang sahaja. Namun kini laluan LRT yang sama pada waktu operasi yang sama bertambah sehingga 271,250 (harian) ini menunjukkan peningkatan 26% penumpang. Sekaligus ia menunjukkan pemintaan terhadap pengangkutan awam ini kini menjadi pilihan warga kota.
Pada laluan Ampang Line pula belaku kenaikan 14% para pengguna. Yang berjumlah lebih kurang 184,931 penumpang sehari.

Sehingga bulan Ogos 2017, hampir 740,000 pengguna telah pun menggunakan pengangkutan awam berbanding 570,000 pengguna untuk keseluruhan tahun sebelumnya. 
Rujuk data yang di keluarkan oleh SPAD (Boleh didapati di website SPAD) :-
Di bawah ini ada lah kenyataan media SPAD berkenaan “Ridership” :


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*