Kisah Perjuangan 13 Mei 1969

APABILA seseorang sedang terbaring di hospital kerana menunggu sembuh daripada pembedahan, banyaklah waktu yang terluang baginya untuk berfikir. Di dalam kesunyian dan kesepian sepanjang malam terbaring keseorangan, maka akan terbayang-bayanglah di dalam fikirannya segala kejadian, peristiwa yang berlaku dan kesan-kesan yang telah timbul, sehingga jelaslah kepadanya masalah dan keadaan yang dihadapi dan juga cara bagaimana persoalan-persoalan itu dapat diselesaikan. Memang benar kata orang, dalam kesepian begini datanglah pelbagai ingatan, perasaan dan juga ilham. Demikianlah yang telah terjadi kepada saya semasa sedang keseorangan di hospital baru-baru ini.

Pada 6 Jun 1969, ketika negara sedang menghadapi krisi yang besar, maka dengan takdir Allah Subhanahu Wata’ala saya dikehendaki masuk hospital sekalipun pada ketika itu hati saya sedang runsing dan fikiran saya penuh dengan peristiwa sedih yang telah berlaku di Malaysia cuma tiga minggu yang lepas.


Saya masuk hospital bukan dengan kehendak hati saya sendiri, tetapi dangan takdir Ilahi. Mata saya telah menjadi lemah oleh kerana terlampau berat memikirkan siang dan malam ketegangan dan krisis yang sedang berlaku, dan saya sendiri telah sedar bahawa mata kanan saya telah bertambah rosak. Jika tidak diubati dengan serta-merta, mungkin penglihatan saya akan hilang.

KISAH PENUH : SINI
للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*