Kisah Sebenar Gambar ‘Maut Ketika Caj Telefon’?!


Gambar ini diviralkan didalam group facebook dan aplikasi whatapps dan tiada sumber rujukkan sehingga mendatangkan rasa tidak senang dikalangan para pengguna telefon pintar. Dalam sebaran itu juga disertakan bersama satu “voice note” yang berlatar suara seorang lelaki (berbahasa melayu) menegaskan bahawa gambar itu adalah mangsa letupan telefon ketika sedang dicaj.

Telefon pintar adalah satu teknologi yang menjadi satu keperluan pada masa kini. akan tetapi, kita harus berhati-hati kerana telefon bimbit yang kita anggap sebagai kawan baik yang munkin boleh menjadi lawan sehingga boleh menyebabkan kematian dan alat penyebar fitnah jika tidak dikawal dengan baik. 
Hakikatnya, gambar itu adalah mangsa letupan bom (bamboo bom) yang dimuatnaik mengikut sumber 1984tribute.com. yang bertulis

“Three dead, hundreds injured.
The Panjab police has used bamboo charges, water cannon and live ammunition against peacefully protesting Sikhs in Moga, Panjab.

Walaubagaimanapun dinasihatkan elakkan diri menggunakan bila tersambung di suis (ketika mengecaj) kerana dikuatiri belaku kejutan elektrik dan sebarang kejadian yang tidak diingini. Elakkan mengecaj telefon dipermukaan basah atau diletakkan berdekatan dengan bahan mudah terbakar seperti tilam atau bantal. 

Ada juga kes kebakaran akibat penggunaan pengcaj atau bateri (tidak asli) yang membawa kepada terjadinya kes kes terpencil seperti gambar dibawah.للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*