Krisis Air : Cadangan SYABAS DItolak Kerajaan Negeri? #kajang

Krisis air yang pernah melanda Lembah Kelang pada tahun 1997 dijangka berulang dalam masa terdekat jika cuaca panas dan kering sekarang berterusan sehingga menyebabkan penyusutan air di tujuh empangan utama.Sebagai langkah berjaga-jaga Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) berkemungkinan besar mengadakan catuan air bagi penduduk Lembah Kelang dan Selangor.

Bagaimanapun, sekiranya hujan lebat turun dalam waktu terdekat ini, cadangan catuan itu akan ditangguhkan dahulu.
Cadangan catuan air itu dijangka diumumkan semasa lawatan Syarikat Bekalan Air Selangor di Empangan Genting Kelang tengah hari esok yang juga turut disertai oleh Kementerian Tenaga dan Teknologi Hijau.
MalaysiaGazette difahamkan lawataan di Empangan Genting Kelang itu berikutan penyusutan paras air yang ketara di lokasi itu.
Empangan Genting Klang adalah kawasan tadahan air utama bagi kawasan Kuala Lumpur.
Mengikut data pemantauan paras empangan oleh Jabatan Meteologi menunjukkan Empangan Genting Kelang (Klang Gate) mencatatkan jumlah simpanan air sebanyak 50.70 peratus dengan paras air semasa 90.50 meter berbanding 94 meter pada paras normal. Ketika krisis air tahun 1997, paras air di Klang Gate diisytiharkan kritikal apabila menyusut kepada paras 89 meter.
Empangan-empangan lain pula masih belum berada di paras kritikal tetapi menunjukkan penurunan paras ekoran cuaca panas dan kering sejak sebulan lalu.
Sementara itu, Jabatan Meteorologi dalam jawapan bertulisnya kepada MalaysiaGazette berkata, cuaca panas dan kering kini hanya melibatkan kawasan di Semenanjung Malaysia sahaja manakala Sabah dan Sarawak telah mula menerima hujan pada hujung minggu lalu.
Tambahnya, cuaca panas dan kering di Semenanjung Malaysia ini dijangka berakhir setelah musim Monsun Timur Laut digantikan dengan musim peralihan monsun yang akan bermula pada pertengahan Mac.
Kata Jabatan Meteorologi, cuaca panas pada ketika ini adalah disebabkan oleh ketiadaan hujan bagi tempoh yang lama di kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, di samping jumlah awan yang kurang di ruang angkasa pada siang hari.
“Keadaan ini menyebabkan sinaran terik matahari akan terus sampai ke bumi menjadikan suhu udara telah meningkat dengan pantas,” ujar jabatan itu.
Bagaimanapun, Jabatan Meteorologi menjangkakan hujan bersama ribut petir akan mula turun untuk beberapa hari bermula esok di Terengganu dan Pahang pada sebelah pagi serta Selangor, Negeri Sembilan, Melaka Johor dan Pahang pada sebelah petang.
Setakat ini tidak ada ada keperluan yang mendesak untuk melaksanakan operasi pembenihan awan namun Jabatan Meteorologi sentiasa bekerjasama dengan Agensi Pengurusan Bencana Negara bagi membincangkan keperluan mengadakan operasi berkenaan jika keadaan memerlukan. – MalaysiaGazette (13/02/2014)

Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (SYABAS) merujuk kepada kenyataan Menteri Besar Selangor yang dibuat pada 16 Julai 2012 berhubung dengan cadangan Kerajaan Negeri untuk mengambil alih operasi SYABAS dengan menggunakan kuasa di bawah Klausa 32 dalam Perjanjian Konsesi sepertimana yang dilaporkan oleh pihak media hari ini.

Dakwaan Menteri Besar Selangor di dalam kenyataan tersebut bahawa SYABAS telah tidak menjalankan tugasnya mengikut perjanjian konsesi adalah satu tuduhan yang tidak berasas dan tidak benar sama sekali.

Krisis bekalan air yang sedang melanda di sebahagian kawasan di Negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya pada masa ini adalah disebabkan kekurangan bekalan air terawat untuk diagihkan oleh SYABAS akibat dari keengganan Kerajaan Negeri Selangor melulus dan melaksanakan projek-projek untuk menambah bekalan air terawat di negeri ini. Keengganan Kerajaan Negeri Selangor mengeluarkan arahan pembangunan kepada projek pembinaan Loji Langat 2 dan kegagalan Kerajaan Negeri mengazetkan perlarasan tarif yang telah ditetapkan dalam perjanjian konsesi juga merupakan faktor yang telah menyumbang kepada krisis ini. Selain daripada itu, Kerajaan Negeri juga telah mengarahkan pembekuan Perbelanjaan Modal (CAPEX) SYABAS dan ini telah membantutkan usaha-usaha SYABAS untuk mengurangkan kadar NRW serta, menaiktaraf, penambahbaikkan dan penyelenggaraan sistem sedia ada ketahap yang lebih baik lagi.

SYABAS sebelum ini telah beberapa kali memaklumkan kepada Kerajaan Negeri Selangor mengenai akan berlakunya krisis bekalan air jika program program penambahan bekalan air tidak dilaksanakan melalui 48 pucuk surat yang telah dihantar semenjak 25 Mei 2005 lagi kepada Kerajaan Negeri Selangor dan kepada Menteri Besar sendiri.

Selain itu, Kerajaan Negeri juga telah dimaklumkan SYABAS mengenai perkara ini melalui 9 mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah semenjak hujung tahun 2010 yang mana Kerajaan Negeri mempunyai 30% pegangan saham di dalam SYABAS. Setiap kali mesyuarat Lembaga Pengarah, Kerajaan Negeri turut dimaklumkan menerusi wakilnya di dalam mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah kedudukan bekalan air yang kritikal tetapi tiada sebarang tindakan diambil oleh Kerajaan Negeri Selangor sehingga kini.

Menteri Besar Selangor juga telah membuat kenyataan yang tidak tepat dan mengelirukan apabila mengatakan keadaan bekalan air mentah di empangan sedia ada mencukupi sehingga melimpah. Sebenarnya isu kekurangan bekalan air adalah merujuk kepada kekurangan air terawat untuk memenuhi permintaan pengguna. Tanggungjawab untuk memastikan Negeri Selangor mempunyai loji rawatan air yang mencukupi adalah terletak di bawah Kerajaan Negeri Selangor. Menteri Besar dan Kerajaan Negeri semenjak tahun 2005 telah dimaklumkan bahawa kapasiti loji-loji yang sedia ada telah tidak mencukupi dan sememangnya ada di antara 34 loji sedia ada telah beroperasi melepasi kapasiti rekabentuknya.

Menteri Besar Selangor boleh melihat dan merujuk kepada semua laporan-laporan dan surat-surat yang telah dihantar kepada beliau sebelum ini. Untuk memahami perkara ini dengan lebih jelas lagi, SYABAS menjemput Menteri Besar untuk melihat sendiri keadaan operasi loji-loji yang diurus oleh syarikat-syarikat operator loji rawatan.Dalam hal ini,Loji Rawatan Air Sungai Semenyih yang diurus tadbir oleh Konsortium Abass Sdn. Bhd., syarikat milik Kerajaan Negeri Selangor juga telah beroperasi 20% melebihi kapasiti rekabentuknya. Adalah ganjil dan amat mengelirukan jika Menteri Besar sendiri tidak tahu menahu atau buat tidak tahu status pengeluaran loji yang dipunyai oleh Kerajaan Negeri Selangor sendiri.

Sebagai pemegang saham di dalam SYABAS, Menteri Besar dan kerajaan negeri Selangor juga mempunyai tanggungjawab di bawah undang-undang untuk membantu menyelesaikan masalah-masalah berkaitan menambah kapasiti bekalan air terawat, tetapi ini tidak dilakukan oleh beliau.

Kerajaan Negeri adalah bertanggungjawab dalam hal ehwal pembekalan air mentah yang mencukupi dan tidak tercemar seperti diperuntukkan di bawah Senarai Kedua, Senarai Negeri, Perkara 6 (C) Perlembagaan Persekutuan. Selain dari itu adalah juga menjadi tanggungjawab Kerajaan Negeri untuk memastikan bahawa bekalan air terawat mencukupi. SYABAS hanya menguruskan perkhidmatan pengagihan air terawat sahaja yang dikeluarkan oleh syarikat-syarikat operator loji rawatan air yang dilantik oleh kerajaan negeri sendiri.

Dalam hal ini, Kerajaan Negeri wajar dipertanggungjawabkan sepenuhnya atas semua masalah yang timbul akibat tindakan Kerajaan Negeri di bawah pimpinan Menteri Besar yang telah menyebabkan pembinaan Loji Langat 2 tidak dapat dilaksanakan dan Menteri Besar juga yang mengarahkan agar CAPEX tidak dijalankan dan akibatnya SYABAS tidak dapat melaksanakan kerja-kerja untuk mengurangkan kadar kehilangan air tanpa hasil atau NRW (Non Revenue Water) dan menjejaskan usaha SYABAS untuk membaikpulih dan menaiktaraf aset bekalan air bagi meningkatkan kecekapan dalam memberi perkhidmatannya kepada pengguna. Pada masa yang sama kegagalan Kerajaan Negeri Selangor untuk mengazetkan perlarasan tarif telah menyebabkan tanggungan tertunggak SYABAS kepada operator loji rawatan air.

Oleh itu, tuduhan dan dakwaan Menteri Besar menerusi kenyataannya itu adalah tidak benar dan mengelirukan. Kita sepatutnya bertanya kepada Menteri Besar apa tindakannya untuk menyelesaikan masalah ini, bukannya masih lagi membuat kajian-kajian yang mengambil masa yang panjang sedangkan realitinya para pengguna dan rakyat Selangor amnya telahpun berdepan dengan masalah kekurangan bekalan air.

Pihak SYABAS sedia duduk semeja dengan Kerajaan Negeri Selangor dan Kerajaan Persekutuan serta SPAN untuk membincangkan langkah-langkah mencari jalan menyelesaikan masalah bekalan air ini dengan kadar segera.

-TAMAT-


IR. V. SUBRAMANIAM
Pengarah Eksekutif – Perkhidmatan Teknikal

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*