Layan Berita Palsu Tak Perlu Piliharaya?! #TSAM #PakatanProDAP #KekalNajib #BetterNation

Ketua Penerangan UMNO Malaysia, Tan Sri Annuar Musa telah menyarakan agar kerajaan perlu lebih tegas dalam menguatkuasaan undang – undang terhadap pihak yang menyebar berita palsu. Ini untuk mengelakkan perbuatan yang tidak beretika itu membunuh demokrasi Negara dan pad masa yang sama pihak yang bertangungjawab perlu mengkai undang – undang sedia ada seperti mana yang dilakukan dinegara lain bagi menangani masalah penyebaran berita palsu.

Menjelang pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) gejala penyebaran berita palsu ini dijangka semakin hebat dan rancak untuk meraih undi rakyat dan pada masa yang sama Barisan Nasional (BN) berhadapan dengan kekangan masa untuk menjawab tohmahan dan tuduhan yang dilemparkan khususnya dari pembangkang.

Annuar Musa juga menyatakan bahawa, penyebaran berita palsu ini bukan sahaja berlaku di Malaysia, malah ianya turut berlaku di Negara – Negara Eropah. Manakala di Malaysia, fitnah terbaru yang dipalsukan ialah berkaitan dengan Menteri Pendidikan Malaysia, Datuk Seri Mahdzir serta berita palsu berkenaan bangunan UMNO Temerloh ditakluki pihak tertentu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan keluarganya sering disasarkan oleh penfitnah – penfitnah di luar sana khususnya dari pembangkang dan mereka “membudayakan fitnah” sebagai satu kemestiaan atau modal bercerita yang tidak betul dan tidak beretika bagi mempengaruhi rakyat untuk merebut kuasa.

Tidak ketinggalan juga berita palsu yang berkaitan dengan kedudukan ekonomi Negara yang tujuannya hanyalah untuk menakutkan pelabur dengan mengatakan Malaysia hampir bangkrap semata – mata mahu memancing undi, ujar Annuar lagi sewaktu beliau ditemui oleh para media selepas Majlis Kesyukuran dan Penyampaian Bantuan Orghe Parlime Terre (OPT) di kediamannya di Bukit Merak, Kota Bharu, Kelantan.

Beliau juga dengan jujurnya menyatakan bahawa kini tiada apa yang mampu dilakukan oleh parti dari sudut perundangan. Ini disebabkan ianya hanya bergantung kepada penguatkuasaan undang – undang yang sedia ada sahaja. Justeri itu di peringkat parti, kesemua jentera perlu kerja kuat untuk menangani fitnah ini dan perlu dijawab kurang dari empat jam.
Pembentulan akan dibuat dan hal ini bukan mudah sebenarnya kerana terpaksa menghubungi pihak yang berkenaan untuk menyediakn jawapan. Tetapi ianya tetap akan dilakukan dengan cara palin terbaik demi menangkis apa jua berita palsu, tambah Annuar lagi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*