Lelaki Tua Mabuk Rempuh Dan Maki Hamun Anggota Polis [GAMBAR]

Seorang lelaki cina (warga emas) yang memandu dalam keadaan mabuk cuba merempuh anggota polis di sekatan jalan raya dalam kejadian berhampiran pusat beli-belah Queensbay, Bayan Baru dekat sini malam tadi.

Dalam kejadian itu beberapa anggota polis yang bertugas di sekatan jalan raya berhampiran Queensbay, mereka nyaris dirempuh kenderaan yang dipandu lelaki itu, suspek berusia 64 itu turut bertindak agresif memaki hamun pihak pihak berkuasa ketika ditahan.

Ketua Polis Daerah Barat Daya, Superitendan A A Anbalagan ketika dihubungi, mengesahkan kejadian terbabit yang berlaku pada jam 10.30 malam. Katanya dalam kejadian itu, suspek cuba melanggar anggota yang bertugas di sekatan jalan raya.

“Namun anggota polis berkenaan sempat mengelak daripada dilanggar kenderaan pemandu itu. Lelaki yang memandu kenderaan jenis Ford Fiesta, dipercayai di bawah pengaruh alkohol,” katanya kepada sumber, hari ini.

Anbalagan turut juga berkata, anggota yang berada di sekatan jalan raya itu, bertindak menahan suspek sejurus kejadian. Bagaimanapun, suspek bertindak agresif dan turut memaki hamun anggota yang bertugas.

“Ujian saringan awal pernafasan menggunakan alat ‘Screening Device II’ (SDII) mendapati bacaan kandungan alkohol melebihi tahap yang dibenarkan iaitu 218 miligram (mg) dalam 100 mililiter (ml) darah.

“Lelaki itu kemudian dibawa ke balai polis bagi menjalani ujian saringan kedua,” katanya lagi. Pemandu berkenaan ditahan di bawah Seksyen 45A Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan Sekyen 186 Kanun Keseksaan.

Baru baru ini isu minuman keras dan mabuk ketika memandu mendapat perhatian dari rakyat Malaysia bila mana semakin kerap kejadian kejadian sebegini dilaporkan dan ianya amat membimbangkan disamping negara sedang bergelut dengan Pandemik COVID-19. Pihak berkuasa terutama ‘Frontlines’ mempunyai tanggungjawab lain yang perlu diutamakan berbanding melayani kerenah pemandu mabuk.

Pihak berkuasa perlu meneliti semula perundangan berkenaan hal ini. Cara penjualan dan kebenaran minum minuman keras juga perlu diteliti. Malahan tidak ada satu agama pun didalam dunia ini membenarkan penganutnya hilang pedoman (mabuk) dan membuat perkara sebegini (Memandu dalam keadaan mabuk dan berbahaya).

Bercakap tentang hak untuk minum minuman keras, bagaimana pula dengan hak majoriti rakyat Malaysia yang tidak mengambil minuman keras tetapi mereka juga terdedah bahaya dirempuh, dianiaya dan terkorban kerana pelaku mabuk sebegini?

sumber :

https://www.bharian.com.my/berita/kes/2020/05/694620/pemandu-mabuk-nyaris-rempuh-anggota-polis

Pemandu mabuk cuba langgar polis ditahan