LGE Dicabar Bertanding Lawan Chow Kon Yeow! #DAPMenurut beliau penyertaan Guan Eng dalam pemilihan akan membuktikan pelantikannya sebagai Ketua Menteri mendapat sokongan penuh ahli DAP di Pulau Pinang.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dicabar bertanding dalam pemilihan DAP negeri, Ahad ini.
Naib Presiden Parti Cinta Malaysia, Datuk Huan Cheng Guan, berkata Guan Eng untuk mengukur samada beliau masih mendapat sokongan daripada ahli-ahli DAP negeri.
Beliau berkata, penyertaan Guan Eng dalam pemilihan itu, akan membuktikan bahawa lantikan beliau sebagai Ketua Menteri dibuat dengan betul dan mendapat kelulusan semua ahli DAP.
“Saya tertanya-tanya bagaimana Lim boleh menjadi Ketua Menteri ketika dia tidak mempunyai jawatan di peringkat negeri dalam DAP Pulau Pinang.
“Kerana itu, mengapa Chow Kon Yeow lebih sesuai kerana dia adalah Pengerusi DAP Negeri ketika Lim sendiri tidak mempunyai sebarang jawatan,” kata Huan dalam sidang akhbar, hari ini.
Pada pemilihan DAP negeri 2013, Guan Eng tidak bertanding sekalipun beliau adalah ahli DAP Pulau Pinang, ketika itu.
Pemilihan itu menyaksikan Kon Yeow muncul sebagai Pengerusi DAP Negeri yang bagi dengan undian tertinggi iaitu 621 daripada keseluruhan jumlah undia 661.
Cheng Guan berkata, dia menjangka Kon Yeow tidak akan menghadapi masalah untuk mendapat kembali jumlah undi hampir sana, atau pun lebih tinggi daripada populariti yang diraihnya ketika ini.
“Kita akan tengok Ahad ini,” katanya.

Cheng Guan berkata lagi, Guan Eng tidak seharusnya membiarkan peluang yang ada untuk bertanding kerana ia boleh membantu mmebaiki imej serta kredibilitinya yang sudah rosak dan tercalar. Beliau berkata, sekalipun menjawat jawatan Ketua Menteri dan Setiausaha Agung parti, Guan Eng tidak mendapat sokongan dalaman DAP dan ia bukan rahsia.
Malah, beliau merujuk kepada contoh di mana Guan Eng hanya mampu meraih 1,575 undian pada Pemilihan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC).

“Lebih teruk, dia hanya mampu meraih 1,304 undian pada pemilihan semua CEC pada 2013 dengan kedudukan kelima tertinggi.

“Maka, soalan saya adalah bagaimana orang seperti ini yang meraih undian kelima tertinggi boleh menjadi Setiausaha Agung DAP?” personal Cheng Guan. – sumber


للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*