LGE Masam Mencuka Disindir Chow Kon Yeow

Pulau Pinang : Chow Kon Yeow ditabalkan Pengerusi DAP Pulau Pinang. Meskipun LGE tidak bertanding mencabar Chow Kon Yeow pada pemilihan DAP Pulau Pinang hari ini ada antara ucapan yang membuatkan beliau masam mencuka adalah apabila Chow Kon Yeow secara sinis menyatakan sokongan kepada beliau secara terbuka sedangkan didalam pemilihan DAP Pulau Pinang itu boleh dianggap sebagai kayu pengukur tahap sokongan padu pewakilan DAP lantaran kata kata beliau yang secara angkuhnya mengatakan semua perwakilan DAP Pulau Pinang menyokong beliau secara total.

Pagi tadi, sekumpulan individu yang tampil menunjukkan sokongan kepada Pengerusi DAP Pulau Pinang, Chow Kon Yeow, sebelum konvensyen bermula dan berkata beliau yang sepatutnya berhak menjawat jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang.
Pada jumaat lepas pula, puluhan penyokong Chow Kon Yeow yang mahukan Chow Kon Yeow mengantikan kerusi Ketua Menteri Pulau Pinang lantaran LGE tiada bukti adanya sokongan multak dari para penyokong DAP di negeri pulau mutiara itu
LGE masam mencuka bilamana pewakilan terpaksa ditenangkan oleh Chow Kon Yeow
“Walau apapun parti-parti nyamuk di luar bercakap, DAP Pulau Pinang tetap menyokong Saudara Lim Guan Eng, sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang!!” kata Satees Muniandy merangkap pegawai P. Ramasamy iaitu merupakan Timbalan Ketua Menteri bagi negeri Pulau Pinang walaubagaimanapun rakan sejawat beliau iaitu saudara Shamsher Singh Thind bertindak sebaliknya iaitu dengan mengkritik LGE kerana Jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang sepatutnya dipegang Pengerusi DAP negeri, Chow Kon Yeow, bukannya Setiausaha Agung parti, Lim Guan Eng yang tidak mempunyai sebarang jawatan dalam parti pemerintah Pulau Mutiara itu.
Shamser Singh Thind dari Taman Chai Peng berkata, mandat untuk menjadi Ketua Menteri perlu diberikan kepada individu berasal dari Pulau Pinang, sebaik-baiknya pemimpin akar umbi, bukannya orang luar.
LGE yang merupakan wakil rakyat di Melaka sebelum ini, dilahirkan di Johor. Hal ini memperlihatkan LGE juga dilihat tidak layak memegang pucuk pimpinan Kerajaan Pulau Pinang dengan hanya cakap kosong dan tidak membuktikkan LGE seorang yang memperjuangkan demokrasi didalam parti DAP itu sendiri.
Mengulas kritikan itu LGE memberi amaran kepada Shamser Singh Thind agar lebih kuat berkerja untuk parti dan boleh terus mengkritik beliau kerana beliau tahu Shamser Singh Thind hanya boleh bercakap apa sahaja tetapi kerusi Ketua Menteri tetap dalam gengamannya.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*