LUNO sebagai pengendali pasaran yang diiktiraf Malaysia

Suruhanjaya Sekuriti (SC) Malaysia telah meluluskan permohonan Luno sebagai Pengendali Pasaran yang Diiktiraf (Exchange Asset Digital).

Setelah pengesahan SC bahawa Luno telah memenuhi syarat SC, Luno akan menjadi salah satu daripada tiga pertukaran aset digital yang dikawal selia di Malaysia, yang membolehkan pelabur membeli, menjual dan menyimpan mata wang cryptocurrency.

Kami sangat berterima kasih kepada Suruhanjaya Sekuriti untuk memberikan kelulusan bersyarat kepada kami. Ia telah menjadi perjalanan panjang untuk Luno, dari kemasukan kami ke pasaran Malaysia pada tahun 2015, yang membawa kepada kita menjadi, dalam masa dua tahun, pertukaran aset digital terbesar di negara ini.

Kami komited untuk bekerja dengan pihak berkuasa kewangan, jadi sangat penting bagi kami bahawa kami sekarang akan dikawal oleh SC. Kami berharap dapat melancarkan semula Luno supaya kami boleh didapati semula kepada semua rakyat Malaysia sekali lagi.

Kami telah bekerjasama rapat dengan pengawal selia dan bank untuk menyelesaikan asas untuk membeli, menjual dan menyimpan cryptocurrency dan aset digital, yang kami percaya adalah masa depan wang. Peraturan akhirnya akan membawa kejelasan dan perlindungan kepada pengguna, dan akan memastikan bahawa semua perniagaan cryptocurrency mempunyai standard yang memadai untuk melindungi pelabur dan dana mereka.

Komitmen Luno terhadap kepatuhan ditunjukkan oleh pendaftaran berterusan kami dengan, dan pelaporan institusi melalui, Bank Negara Malaysia. Kami tahu terdapat banyak permintaan untuk perkhidmatan kami supaya kami menyelaraskan dengan rakan-rakan kami di Malaysia untuk mendapatkan Luno kembali dan beroperasi secepat mungkin. Kami hampir bersedia menerima pelanggan baru, dan membolehkan mereka membeli, menjual dan perdagangan mata wang cryptocurrency di platform kami.

Peraturan proaktif kerajaan Malaysia terhadap industri aset digital menunjukkan kepentingan yang mereka letakkan di sektor ini. Kami yakin bahawa kriptografi dan teknologi blockchain yang mendasari mereka akan membawa inovasi dalam kedua-dua industri lama dan baru.

Kami juga akan melaksanakan beberapa perubahan baru yang menarik yang telah kami usahakan semasa tempoh peralihan ini, yang akan meningkatkan lagi penawaran perkhidmatan kami.

sumber : https://www.luno.com/blog/en/post/the-securities-commission-conditionally-approves-lunos-application-as-a-recognised-market-operator