Mahathir Hina Keturunan Sultan #HapuskanKleptokrasi #LawanDAP

Pada himpunan Hapuskan Kleptokrasi Pada hujung minggu lalu mantan Perdana Menteri, Mahathir Mohammad telah mengeluarkan kata kata yang tidak sepatutnya sebagai pemimpin Pakatan Harapan mestikpun beliau hanya balaci DAP yang membawa kepada perpecahan besar masyakat Malaysia yang hari ini ramai kecewa dengan perbuatan beliau yang bertunjangkan hawa nafsu.


Dikongsikan satu penulisan dari rakan admin : 

TUN RASIS: HINA KETURUNAN SULTAN DAN BANGSA MELAYU

Tun Dr Mahathir semasa berucap dalam himpunan haram anjuran pakatan partinya di PJ semalam dilaporkan telah menghina keturunan Bugis.

Beliau mendakwa PM Najib Tun Razak adalah dari keturunan pendatang iaitu lanun Bugis dan perlu balik ke Bugis.
Saya tidak berhasrat menyentuh tubuh badan Najib tetapi bila Tun sentuh hal keturunan dan mengaitkan Bugis dengan lanun ternyata beliau menghina asal usul keturunan Bugis.
Beliau lupa tanah yang beliau pijak malam tadi adalah di bawah kedaulatan Tuanku Sultan Selangor. Kesultanan Selangor berasal dari Tanah Bugis, nenda-nenda Tuanku berasal dari Raja Lumu iatu Sultan Selangor yang pertama yang dari keturunan Bugis.

Keturunan Bugis iaitu dari rumpun Melayu datang ke Tanah Melayu ratusan tahun dahulu dan kini merupakan sebahagian dari keturunan Melayu asal iaitu keturunan majoriti dalam negara.

Orang Melayu samada dari keturunan Bugis, Jawa, Minangkabau, Langkat, Aceh, Patani, Suluk dan lain-lain adalah dari rumpun besar Melayu Nusantara yang telah bersama membentuk bangsa Melayu di Malaya dan kini Malaysia.
Tun ini keturunan apa?

Kenyataan bekas PM dan bekas kleptokrat ini ternyata menghina bangsa Melayu keseluruhannya. Dan memandangkan asal-usulnya tanpa dipertikaikan adalah dari Tanah Besar India maka kenyataannya itu berunsur rasis apatah lagi menghina keturunan dan asal usul Tuanku Sultan Selangor. Tun perlu tarik balik kenyataannya dan memohon maaf pada seluruh bangsa Melayu.

Berhujahlah dengan ilmu dan fakta jangan jadi penyambung lidah rasis dan durhaka. Mengata dulang paku serpih menghina keturunan Melayu Bugis kamu tu keturunan apa……

ROSLAN SMS – Anak keturunan Bugis Selangor.Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*