Malaysia Ramai Cyberbully #selfie

Hari ini admin memerhatikan ruang cyber dihari raya ke-3 ini kebanyakannya memuat naik gambar persendirian seperti mempamirkann baju raya, kuih muih, lokasi kampung dan gambar gambar di lebuh raya yang bakal sesak dengan kebanjiran penduduk kota yang akan pulang kerumah masing masing.
Hari ini ada sekeping gambar yang agak popular dikritik malah ada dimaki hamun hanya kerana berselfie ketika dapur sedang marak dijilat api.
wajarkah kita mengadili beliau dengan mengatakan beliau sakit otak, mental dan macam macam cemuhan hanya kerana tindakkan beliau dilihat melampau?!
Admin rasakan sipelaku (gambar) tidak wajar memuat naik gambar sedemikan akan tetapi para komentar tidak seharusnya mencemuh beliau walaupun kita sendiri rasakan memang tak patut dengan tindakkan itu.
Walaubagaimanapun para pengendali pages facebook dan twitter (khususnya media baru) sewajarnya memberi teguran dalam mendidik rakyat Malaysia dalam memanafaatkan medium media baru bukanlah sebagai alat untuk menimbulkan pensengketaan dan mencetuskan emosi orang lain dalam menghakimi tindakkan seseorang.
Kadang kala admin rasakan cyber bully ini sesuatu penyakit yang memang sedang tenat melanda ruang cyber Malaysia. Semua benda nak dimakinya hahaha
Anyway..Gunakan jari anda dibulan syawal ini dengan manfaat bukan menabung dosa dari perkara yang tidak menguntungkan langsung. 
Setidaknya gadis itu sopan bertudung tak layak dihina sewenang wenangnya.
Selamat Hari Raya..

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*