Masalah “Zakar Patah” Mimpi Ngeri Lelaki SejatiKEPATAHAN ZAKAR PENILE FRACTURE

Kepatahan zakar atau fracture penis adalah merupakan satu keadaan kecemasan perubatan yang mesti mendapatkan rawatan segera. Ia terjadi apabila berlakunya trauma atau kecederaan ke atas zakar yg sedang mengalami ereksi. 
Ketika tegang, zakar akan mengembang dengan aliran darah yg banyak di dalam salur darah. Apabila zakar yg sedang tegang ini dibengkokkan secara tiba2 maka ia akan menyebabkan lapisan fiber tisu (tunica albuginea) yang menyelaputi silinder zakar (corpora cavernosa) yg berfungsi menghasilkan ereksi pecah. 
Antara sebab biasa yg dikenalpasti sebagai penyebab kecederaan ini adalah disebabkan oleh amalan seksual yg ganas dan kasar dan melakukan onani secara agresif. Selain itu, kecederaan ini juga sering dilihat terhadap pesalah seksual yg ditendang oleh mangsa mereka ketika hendak menyelamatkan diri. 

Posisi seks ‘women on top’ telah dikenalpasti sebagai posisi yang paling banyak berisiko menyebabkan penile fracture. Ini kerana kawalan seksual pada posisi ini adalah didominasi kaum wanita dan apabila ia bengkok, lelaki tidak dapat menghentikan gerakan seksual tersebut. Pada posisi yg mana lelaki mendominasi, kecederaan ini lebih mudah dielakkan kerana apabila mula sakit, lelaki akan berhenti dan mengubah posisi. 
Penile fracture adalah merupakan satu kecederaan yg amat menyakitkan dan apabila berlaku boleh dirasai kepatahannya dengan bunyi ‘pop’. Serta merta ereksi akan hilang, zakar menjadi lembik dan kebengkakan pada zakar akan berlaku akibat salur darah yg tercedera. Kadangkala saluran kencing juga boleh tercedera sama dan menyebabkan darah keluar di saluran kencing dan saluran kencing boleh tersumbat. 
Apabila ia berlaku, maka segeralah pergi ke jabatan kecemasan hospital yg terdekat. Jangan malu2 dan simpan kecederaan anda selama beberapa hari kerana jika lewat dirawat semakin buruk peluangnya untuk sembuh. 
Doktor akan melakukan diagnosis klinikal dan pesakit akan perlu menjalani pembedahan segera. 
Jika tidak dirawat segera, pesakit mungkin akan mengalami komplikasi seperti mati pucuk (erectile dysfunction) atau juga mempunyai zakar yg bengkok dan hubungan seksual yg menyakitkan. Risiko komplikasi di atas adalah hampir 50% jika tidak dirawat. Dan jika dirawat dengan pembedahan risiko komplikasi seperti di atas dapat dikurangkan ke hampir 10%. 
Jadi, kayuh pelan2 dan jangan gopoh2 bagi pasangan suami isteri. Pada yg bujang, sila lah buat ice bucket challenge bila terpikir nak buat maksiat.

#Disclaimer: Memandangkan gambar semalam telah direport, saya terpaksa post gambar hiasan yg suci sahaja. Ni bukan lukisan bebird moptee. Harap maklum. 

Siapa nak tgk gambar sebenar, sila ke google images dan cari: Penile fracture.

Posting saya ini telah diremove oleh facebook kerana ada orang report. Saya syak yg report tu adalah pemilik bebird yg patah tu. So dia malu gambar bebird dia ditayang di khalayak ramai. Apapun, informasi yg saya berikan adalah hanya bertujuan memberikan informasi perubatan. So, saya repost demi manfaat umum. – Penulis


للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*