MCA Beri Cadangan Persempadanan Semula Kepada BN #MCA #BarisanNasional

Malaysian Chinese Association (MCA) mengemukan beberapa cadangan mengenai persempadanan semula yang telah dikaji selidik oleh pihaknya dan tidak mendedahnya kuatir akan diambil kesempatan oleh pihak lawan. (Pembangkang).

Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Ir. Dr.Wee Ka Siong berkata, pihaknya akan mengemukan cadangan yang telah dikaji kepada Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor selaku Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN).

“Setiap cadangan telah dikaji dengan teliti dan mengambil kira beberapa aspek, namun saya tidak akan mendedahkan kepada umum kerana bimbang pihak pembangkang akan mengambil kesempatan.

“MCA dah bersedia dan akan kemukakan kepada Setiausaha Agung BN. Kita juga telah mengkaji setiap satu dan kita tidak akan buat andaian dan anggapan, tetapi kita akan ajukan secara spesifik dengan menggunakan saluran yang betul,” katanya kepada sidang media di wisma MCA semalam.

dimaklumkan juga kajian yang dibuat itu berdasarkan beberapa faktor yang meliputi pelbagai lapisan masyarakat dan tidak mengfocuskan kepada sokong dari satu bangsa sahaja.

“Itu adalah prinsip yang MCA pegang. Persempadanan tidak boleh bangsa Cina satu kawasan, Melayu satu kawasan dan India satu kawasan kerana negara demokrasi ini memerlukan masyarakat yang bercampur,” kata Wee Ka Siong.
Terdahulu, Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Pengerusi Barisan Nasional memberitahu akan diwujudkan satu jawatankuasa khas untuk membincangkan mengenai cadangan dari pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berkenaan persempadanan semula.
DS Najib memberitahu jawatankuasa ini ia akan dipengerusikan oleh Tengku Adnan sendiri dalam masa yang terdekat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*