MCA tetap bersama Barisan Nasional – Ti Lian Ker #MCA

Datuk Seri Ti Lian Ker selaku Ahli jawatankuasa pusat MCA, mengingatkan DAP supaya tidak mencampuri hal MCA didalam permuafakatannya didalam Barisan Nasional (BN) 

Sebaiknya DAP dinasihat terus dengan agenda kerjasamanya dengan parti Tun Dr Mahathir Mohamad iaitu Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

“MCA tidak akan bekerjasama dengan parti pembangkang seperti DAP kerana perjuangan mereka tidak berprinsip.

“Jadi, eloklah DAP bekerjasama dengan Dr Mahathir, tidak perlu mengajak MCA. Kami parti yang berprinsip dan kepercayaan diletakkan hanya kepada BN, serta semangat tolak ansur sesama parti dalam BN,” katanya.

Ti menerangkan DAP sebagai parti yang tidak berprinsip dan mempunyai pendirian ini diterjemahkan dari setiap kerjasama yang sebelum ini dengan parti parti komponen pakatan yang lain kini satu persatu meninggalkan mereka.

“Dulu sebelum 1999 mereka kerjasama dengan Pas selepas itu kutuk parti Islam itu, kemudian pada 2008 kerjasama lagi dan sekarang kutuk semula. Sama juga dengan kutukan terhadap Muhyiddin dan kenyataan yang Mahathir amalkan rasuah, sekarang boleh bekerjasama pula.” katanya dalam nada sindir kepada FMT.

Ti menyatakan bahawasanya MCA akan terus setia dengan permuafatkatan BN kerana gabungan MCA dalam komponen itu masih kuat dan saling sama memerlukan.

“Kita bersama mewujudkan BN dan bekerjasama dengan 13 parti lain dalam BN,” katanya.

Ti berkata demikian sebagai membidas kepada kenyataan pemimpin DAP, Lim Lip Eng iaitu pembangkang dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) sedia menimbang kerjasama dengan MCA jika parti kaum Cina no satu Malaysia itu meninggalkan Barisan Nasional.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*