MCA Tidak Berhasrat Campur RUU355 – Ong Ka Chuan #MCA

Kompenen Barisan Nasional MCA tidak pernah berhasrat untuk mencampuri urusan berkaitan agama lain kata Setiausaha Agung MCA Datuk Seri Ong Ka Chuan. 
waima Pindaan Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 atau dikenali netizen sebagai RUU 355 MCA hanya menyuarakan pandangan mengenainya, ia bukan bermakna mereka anti Islam atau mencampuri urusan hal ehwal agama Islam di Negara ini. 

“Isu ini (RUU 355) sangat sensitif kerana ia melibatkan agama dan sebagai parti politik, kita perlu menyuarakan pandangan bagi pihak masyarakat Cina supaya tidak ada kekhuatiran dan kebimbangan di kalangan mereka.
“Seterusnya isu itu tidak akan memecah belah semangat perpaduan antara kaum di negara ini.

“Saya meminta maaf kalau ada sesiapa yang tersinggung perasaan kerana MCA berniat baik, kita mahu sentiasa bersatu padu dan hidup dalam keadaan aman damai,” katanya.

Beliau berkata demikian menjawap persoalan yang dilemparkan pengkritik MCA yang kononnya cuba mencampuri hal berkaitan umat Islam.
RUU telah dibawa usul nya secara persendirian oleh Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Parlimen pada 24 November tahun lepas bertujuan meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau Akta 355, bagi memperkasa mahkamah syariah dalam melaksanakan hukuman jenayah yang secara jelas ia tidak melibatkan orang yang bukan Islam.

Sudah mencecah lebih 32 tahun RUU355 ini tidak pernah ditambah baik walaupun pihak JAKIM sendiri pernah mengusulkan penambahbaikannya 10 tahun lalu..

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*