McDonald’s Ambil Ecah Sebagai Anak Angkat. #McDonalds #McDonaldsMalaysia

Awal tahun ini Malaysia digemparkan satu insiden kemalangan yang kepada gadis berusia 13 tahun iaitu saudari Siti Nuraisyah Syahrin atau Ecah. Kemalangan itu mengakibatkan kecacatan kekal yang mana kakinya putus akibat digilis lori pasir .
Menceritakan kejadian itu, Siti Nuraisyah yang juga anak keempat daripada tujuh beradik berkata, dia membonceng motosikal Honda EX5 yang ditunggang kakak tirinya sebelum dilanggar kereta dari arah belakang.
Kes ini mendapat perhatian oleh Persatuan Kebajikan Ronald McDonald’s (RMHC) Malaysia yang mana menurut jurucakapnya pihak RMHC menawarkan biasiswa berjumlah RM5,000 bagi membiayai pembelanjaan pelajaran bagi Ecah dari tingkatan satu hingga lima.
“Biasiswa ini diberikan sebagai suntikan semangat kepada Ecah yang kehilangan kedua belah kaki­nya dalam tragedi yang sangat tragis.
“Selain itu, McDonald’s Malaysia turut berbesar hati mengambil Ecah sebagai anak angkat syarikat itu.
“Sebagai motivasi kepada Ecah, syarikat menyumbangkan wang tunai berjumlah RM2,000, buku-buku rujukan dan ulang kaji bernilai RM300 serta baucar tunai McDonald’s untuk setahun bernilai RM400,” katanya selepas meraikan Ecah di restoran McDonald’s lapor porta Kosmo semalam.
Tidak lupa pada yang mahu menerima bantuan sedemikan dari pihak RMHC bolehlah mengunjungi laman sesawang http://rmhc.org.my/contact-us/
Selain jadi kerja amal yang kerap dilakukan oleh pihak RMHC, peristiwa ini menzahirkan bertapa prihatinnya pihak McDonald’s Malaysia ini melalui aktiviti-aktiviti kebajikan dan kemasyarakatannya di bawah Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) syarikat berkenaan dalam membantu rakyat yang memerlukan bantuan.
Tahniah Ecah, Terima Kasih RMCH!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*