McDonald’s Malaysia Mematuhi Piawaian Halal Jakim – Penasihat Bebas

Jawatankuasa Halal Dalaman McDonald’s Malaysia bekerjasama dengan Jakim dan penasihat Halal bebas dalam memastikan setiap langkah yang diambil dan sumber bahan mentah yang diperolehi mematuhi hukum-hukum syarak.

Entry kali ini admin ingin kongsikan pendapat daripada individu individu yang bertanggungjawap dalam memantau dan menjaga produk pengeluaran McDonald’s Malaysia agar memenuhi standart pensijilan halal oleh Jakim sekaligus menjaga makanan ini yang rata rata diminati oleh seluruh rakyat Malaysia.

Encik Wan Mohd Zam Bin Wan Embong berkongsi peranan beliau selaku Pengerusi Halal Dalaman McDonald’s Malaysia. 

“Tujuan utama Jawatankuasa halal dalaman McDonald’s adalah memantau, meneliti dan juga memperhalusi standart halal yang ditetapkan McDonald’s. Penyediaan dari masa ke semasa dan juga mengawasi pelaksanaannya ia amat penting bagi kami.”

Sebab itu sebelum mereka memulakan kerja pagi, petang dan malam. Mereka memulakan dengan niat yang baik, ini semua untuk memastikan semua hidangan McDonald’s 100 peratus halal dan berkualiti agar semua dapat menikmati makanan  McDonald’s dengan yakin dan tanpa was was.


Penasihat Bebas Halal McDonald’s Malaysia

Ustaz khairuddin (gambar bawah) adalah antara Penasihat Bebas Halal McDonald’s Malaysia.


“ Peranan saya sebagai ahli penasihat bebas halal McDonald’s, kami sentiasa berjumpa berbincang dan bermesyuarat serta membuat lawatan ke tempat tempat pemprosessan pengedaran dan penyimpanan untuk meninjau dan melihat bagi memastikan satu tahap pengeluaran itu memenuhi piawaian pensijilan halal jakim dan berkualiti.”

Jelas disini McDonald’s menggunakan penasihat luar yang berperanan menasihati pihak pengurusan makanan McDonald’s mengikut hukum syarak sepertimana yang digariskan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim). 

Seorang lagi individu diantara yang dipertanggungjawapkan dalam perkara ini adalah Professor Madya Dr. Muhd Fauzi yang menjadi Penasihat Bebas Halal McDonald’s Malaysia. Dalam wawacara bersama beliau. Beliau berkongsi rasa keterujaan beliau terhadap proses penghasilan bermula dari kilang pemprosesan produk McDonald’s Malaysia yang mana beliau menceritakan bertapa ketat dan telitinya proses tersebut.


“Bagi saya sebagai penasihat bebas halal McDonald’s melihat sejauh mana kebersihan dan kehalalan produk McDonald’s. Jadi keyakinan itu ada, Setiap pekerja (kilang) dibekalkan sarung tangan” Ujar beliau.

Beliau menyakinkan kepada para pelanggan bahasawanya dari penelitian beliau, produk McDonald’s sememangnya halal dan bersih.


“Diantara rasa kagum saya, kena basuh tangan dan tukar kasut.” Kata Dr. Muhd Fauzi yang kagum dengan standart operasi di kilang pemprosesan tersebut.

“Kalau ada lemak atau tulang, kita (syaratkan) untuk buang, kita proses tak ada lemak atau tulang, Pekerjanya kebanyakkannya adalah terdiri dari orang Islam” tambah beliau.للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*